Volledig scherm
Martijn Don (links) en Ohad Gilad van Keadyn © Sanne Donders

Geld nodig voor een start-up? Dit zijn de belangrijkste suikerooms

Voor het eerst is in Nederland in kaart gebracht wie de grootste investeerders zijn in beginnende ondernemers. Handig, want die starters weten voortaan wie de suikerooms en -tantes zijn bij wie ze moeten aankloppen.

Bovenaan de lijst prijkt Paul Bakker, die zelf carrière maakte bij Fox-IT. Hij investeerde 99 keer in start-ups. Meestal techbedrijven. Hyves-oprichter Floris Rost van Tonningen en Arthur Kosten van Booking.com staan op 2 en 3.

De ranglijst is een initiatief van opleidingsinstituut voor investeerders Angel Academy en het databedrijf Dealroom. Ze verwachten dat veelbelovende bedrijven dankzij het register gemakkelijker aan kapitaal komen. Nu hebben investeerders en startende ondernemers moeite elkaar te vinden. ,,Daardoor komen nieuwe bedrijven lastiger van de grond en dat zijn gemiste kansen'', zegt Martijn Don, een van de oprichters van Angel Academy.

De suikerooms, in het investeerdersjargon angels investors, zijn volgens hem essentieel voor het tot bloei brengen van jonge bedrijven. Vaak vormen zij de volgende stap voor ondernemers die tot dan toe voor hun startkapitaal afhankelijk waren van familie en vrienden. Behalve geld brengen de investeerders meteen een netwerk en ervaring in. 


Ruchtbaarheid 

De ranglijst op list.angelacademy.nl/ is gebaseerd op openbaar beschikbare informatie. ,,Het vormt nog geen compleet beeld. Het is een begin. Tot nu was er geen overzicht van het investeerderslandschap in Nederland. We verwachten het steeds nauwkeuriger te maken.'' 

In Nederland geven investeerders nog te weinig ruchtbaarheid aan wat zij doen, zegt medeoprichter Ohad Gilad. ,,In tegenstelling tot in Amerika. Het zit nog niet in onze aard. Investeerders zouden trots moeten zijn op wat zij doen en die trots uitdragen.''

Quote

Tot nu was er geen overzicht van het investeer­ders­land­schap in Nederland

Martijn Don, een van de oprichters van Angel Academy

Door de ranglijst zal vaker een beroep worden gedaan op de angel investors. ,,Dat maakt ook de kans groter dat ze een bedrijf voorbij zien komen dat een succes wordt.'' Voordeel van de ranglijst voor investeerders is dat die meteen vermeldt waarin zij investeren en wat hun expertises zijn. ,,Zodat vooral bedrijven aankloppen waarin zij in potentie geïnteresseerd zijn.''

  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
    video

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.