Volledig scherm
Een verkochte woning © ANP

Geldverstrekkers huiverig bij nieuwe hypotheek voor ouderen

Aflossingsvrije hypotheekVoor 50-plussers is het vaak een hels karwei een nieuwe hypotheek voor het huis te krijgen. Vooral de inkomenstoets bij een nieuwe hypotheek is voor veel ouderen de horde waarover ze struikelen. Banken mogen daarvan afwijken, maar in de praktijk gebeurt dat nog veel te weinig.

Ongeveer de helft van de 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek, veruit de meest populaire hypotheekvorm, heeft niet of nauwelijks afgelost op de hypotheek en is dat ook niet van plan te doen voor het einde van de looptijd, bleek eerder deze week uit een onderzoek in opdracht van de ING Bank. De vraag is dus of ze wel een nieuwe, even hoge hypotheek kunnen krijgen.

Quote

De regels bieden veel ruimte, maar het is niet omschreven hoeveel ruimte. Dat is een grijs gebied en geldver­strek­kers vinden dat eng

Martin Hagedoorn, Hypotheekshop

Dat leidt in de praktijk tot kromme situaties. Een nieuwe hypotheek leidt tot lagere maandlasten omdat de rente gedaald is. Toch krijgt de klant die hypotheek niet, omdat het inkomen te laag is. Ook de verhuizing naar een kleiner, goedkoper huis of appartement ketst soms af op het feit dat het inkomen niet hoog genoeg is voor de benodigde hypotheek.

Die dichte deur is door het kabinet recent opengeduwd. Banken mogen afwijken van de inkomenstoets als dat de klant helpt. Ook mag de overwaarde worden meegeteld in sommige gevallen.

Extra ruimte

De banken verwelkomen die extra ruimte. ,,Daar gaan we zeker gebruik van maken’’, zegt Wim Flikweert manager Wonen bij ING. Ook de Rabobank zegt de mogelijkheden te gaan gebruiken. ,,Als het onze klanten helpt doen we dat’’, zegt een wordvoerder van de Rabobank. ,,Want uiteindelijk gaat het om tevreden klanten.’’ Ook ABN Amro wil maatwerk voor de klant leveren.

In de praktijk valt het wel tegen met het maatwerk vindt Martin Hagedoorn, directeur Producten bij de Hypotheekshop, een keten van hypotheekadviseurs. ,,De regels bieden veel ruimte. Maar het is niet omschreven hoeveel ruimte, dat is een grijs gebied. Geldverstrekkers vinden dat eng, ze weten niet wat wel en niet is toegestaan. Dat maakt ze huiverig, ze zijn bang dat straks blijkt dat ze de klant te veel hypotheek geven en dat kan ze dan weer op een boete komen te staan.’’

Wat mag en wat niet

In de praktijk spelen de banken dus op safe en blijven streng met toetsen. Veel klanten kunnen daarom nog geen gebruikmaken van de mogelijkheden tot maatwerk. ,,De AFM moet duidelijkheid geven over wat mag en niet mag’’, vindt Hagedoorn. De AFM vindt de regels wel duidelijk. ,,Als het de klant helpt, mag het. Als het de klant met een grotere schuld opzadelt en dieper in de problemen brengt, dan niet’’, zegt een woordvoerder. ,,Als de maandlasten lager worden is het goed. Banken moeten wel aantonen dat de nieuwe hypotheek verantwoord is’’.

De Vereniging Eigen Huis vindt dat de hypotheekadviseurs zich wel wat meer mogen inspannen. ,,Als de regels niet duidelijk zijn bel je met de AFM om te vragen wat mag en niet mag. Het zijn toch professionals’’, zegt Hans André de la Porte van de belangenvereniging van huiseigenaren. ,,Een nieuwe hypotheek voor ouderen regelen kan vaak wel, maar het kost meer tijd en moeite. Wij krijgen klachten van leden dat ze niet geholpen worden. Hypotheekadviseurs zeggen dan:  'We beginnen niet eens aan de aanvraag, want u krijgt die hypotheek toch niet'’’.