Volledig scherm
Actievoerders op de Champs-Elysees op zaterdag 24 november. De protesten ontaarden al diverse malen in hevige rellen © AP

Gele hesjes laten Franse economie krimpen

De Franse economie wordt hard geraakt door de gelehesjesprotesten en stevent af op een krimp af. Dat blijkt uit schattingen van de Britse marktonderzoeker Markit.

De acties overal in Frankrijk missen hun weerslag op de economie niet. De graadmeter die de activiteit in de Franse industrie en dienstensector meet, zakte volgens een voorlopige schatting in december naar 49,3. Dat is bijna 5 punten minder dan de 54,2 in november en daarmee de scherpste daling sinds 2011. Economen verwachtten dat de economische bedrijvigheid slechts licht zou afzwakken.

De Franse economie groeide het eerste kwartaal van dit jaar 0,4 procent, van april tot en met juni 0,2 procent en weer 0,4 procent van juli tot en met september. Of de economie in het belangrijkste laatste kwartaal negatief wordt, blijkt volgende maand. Een stand van 50 of minder, die bovengenoemde graadmeter laat zien, duidt op krimp.

De gele hesjes demonstreren sinds half november overal in Frankrijk. Ze eisen meer koopkracht en zijn tegen de hervormingen van de Franse regering. Met name de geplande verhoging van de dieselaccijnzen schoten in het verkeerde keelgat.

verder lezen na de foto

Volledig scherm
President Macron sprak op 10 december op de Franse televisie over de gele hesjes en kwam de actievoerders daarbij tegemoet. © Maarten Hartman

Geest in de fles

De acties pakten diverse malen gewelddadig uit. In Parijs vond al enkele keren een complete veldslag plaats, waarbij auto’s in brand werden gestoken en winkels geplunderd.

Om de geest weer in de fles te krijgen heeft de Franse president Emmanuel Macron toezeggingen gedaan om de gele hesjes tevreden te stellen. Daarbij zijn de accijnsverhogingen van diesel en benzine voor 2019 van de baan. De gasprijs wordt bevroren en het minimumloon gaat 100 euro per maand omhoog. 

Inmiddels neemt het begrip van de Franse bevolking voor de actievoerders af. Vorige maand steunde nog drie op de vier Fransen hun eisen.