Volledig scherm

Gemeentelijke woonlasten gaan dit jaar fors omhoog

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar fors meer dan voorgaande jaren. Huurders gaan 5,4 procent meer betalen en huizenbezitters 4,3 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo). 

De stijging valt hoger uit dan voorheen. Dat komt vooral doordat het rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners. Daardoor stijgt de afvalstoffenheffing voor het inzamelen en verwerken van afval dit jaar met 6,1 procent. Ook de rioolheffing en onroerendezaakbelasting (ozb) gaan omhoog, maar minder hard dan de afvalstoffenheffing. De rioolheffing stijgt met zo'n 2 procent, de ozb ongeveer 3,7 procent.

Huurders 

De woonlasten stijgen voor huurders het hardst met 18 procent in de gemeente Haarlem (58 euro) en dalen het sterkst met 4,4 procent in Assen (17 euro). De lasten voor woningbezitters met een meerpersoonshuishouden gaan zo’n 29 euro omhoog (4,3 procent) en komen uit op 702 euro per jaar. Voor woningeigenaren in Den Haag zijn de lasten net als vorig jaar het laagst: 563 euro. In Enschede zijn ze het duurst uit, met 856 euro.

Coelo-onderzoeker Corine Hoeben noemt de stijging van de afvalstoffenheffing opvallend. ,,Gemeenten moeten huishoudens zover krijgen dat ze meer afval scheiden zodat er meer wordt gerecycled en minder verbrand. Dat kost tijd en zolang moeten gemeenten de extra kosten dekken. Dit doen zij onder meer door de afvalstoffenheffing te verhogen.’’

Een maand geleden kwam Vereniging Eigen Huis al tot eenzelfde conclusie. Na jaren van licht dalende tarieven gaan huishoudens voor het eerst in tien jaar meer betalen. De belangenclub voor huizenbezitters hield een steekproef in 111 gemeenten naar de afvalstoffenheffing.