Precario is de belasting die gemeenten op het stroom- en gasnet onder hun grond heffen, maar ook op waterleidingen en terrassen.
Volledig scherm
Precario is de belasting die gemeenten op het stroom- en gasnet onder hun grond heffen, maar ook op waterleidingen en terrassen. © AD/William Hoogteyling

Gemeenten spekken hun kas met precario: burger de dupe

Meer dan 40 gemeenten hebben dit jaar snel precariotaks op het stroomnet onder hun grond ingevoerd. Ze halen zo tientallen miljoenen euro's binnen die burgers via de energienota weer moeten betalen. Netbeheerders Alliander en Stedin eisen dat de Tweede Kamer de precario vóór de verkiezingen afschaft.

  1. Bruggen van dit bedrijf zijn wereldwijde hit: ‘Allemaal van kunststof, want staal en beton zijn passé’
    PREMIUM

    Bruggen van dit bedrijf zijn wereldwij­de hit: ‘Allemaal van kunststof, want staal en beton zijn passé’

    FiberCore Europe heeft de potentie uit te groeien tot een multinational. En dat allemaal dankzij InfraCore. Een innovatief kunststof bouwmateriaal dat de laatste jaren flink aan populariteit wint. IJzersterk en duurzaam. Perfect om vliegtuigvleugels, windmolens en scheepsrompen van te maken. Maar ook sluizen en bruggen, die wereldwijd een hit zijn. ,,Zelfs het dek van de Brienenoord- of Haringvlietbrug leent zich prima voor een kunststof rijbaan.”