Volledig scherm

Gemiddelde huizenprijs duikt onder de 3 ton; tijdelijke dip of structurele daling?

De gemiddelde huizenprijs van een bestaande woning is in februari onder de drie ton gedoken. Een maand eerder betaalde een huizenkoper nog gemiddeld 302.157 euro, het hoogste bedrag ooit. Hebben we de top bereikt? 

Ja, het is nog altijd een fors bedrag, maar een deel van de huizenzoekers zal er hoop uit putten: de huizenprijs is vorige maand gedaald ten opzichte van een maand eerder. Van net iets boven de drie ton naar 298.717 euro. Daarmee valt de koopprijs net terug onder die symbolische grens.

Het is niet het eerste signaal dat het einde van de prijsstijgingen in zicht is. Taxatiebureau Calcasa kwam recent met het bericht dat in bijna een op de vijf gemeenten in het laatste kwartaal van 2018 de huizenprijs zelfs iets daalde ten opzichte van een kwartaal eerder. 

Kunnen we uit die ontwikkelingen voorzichtig de conclusie trekken dat de huizenprijs met drie ton op z'n hoogtepunt zit? Maand op maand zegt niet zoveel, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. ,,Bovendien kunnen de ene maand relatief dure eengezinswoningen worden verkocht en de volgende maand juist goedkopere appartementen.”

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft vindt het ook voorbarig om hier conclusies te verbinden. ,,Deze periode is te beperkt om iets over de woningprijsontwikkeling op langere termijn te zeggen.’’ 

Als we wél over een langere periode kijken - februari afgezet tegen dezelfde maand vorig jaar - dan is er nog altijd een stijging te zien van 7,5 procent. Daarbij moet wel worden aangetekend: dat is de laagste prijsstijging sinds september 2017. 

Vergeten 

Wellicht toch een teken? ,,Wie denkt dat huizenprijzen gaan stabiliseren of dalen, die kan het echt vergeten’’, zegt woningmarktexpert Boelhouwer. Zeer onwaarschijnlijk vindt hij het, omdat de druk op de woningmarkt ongekend groot is en blijft door het tekort aan beschikbare en betaalbare woningen.  

Geen prijsdaling dus, maar Boelhouwer ziet wel een lichtpuntje voor huizenkopers: de prijzen zullen minder hard stijgen. Een verklaring is dat door de extreme stijgingen van de afgelopen jaren hele groepen geen huis meer kunnen financieren en daardoor afhaken. Dat beeld onderschrijven economen van de Rabobank en ABN Amro. Zij verwachten evengoed dat huizenprijzen de komende twee jaar minder hard oplopen dan de afgelopen jaren. Sinds juni 2013, toen de woningmarkt een dieptepunt bereikte, zijn de prijzen met ruim 30 procent gestegen.

,,Het is moeilijk te voorspellen wat er op de langere termijn gebeurt’’, zei Philip Bokeloh van ABN Amro eerder. ,,Maar ervan uitgaande dat de economische groei aanhoudt, blijven ook de huizenprijzen stijgen. Die stijging zal alleen op een lager niveau liggen.’’

Vanwaar dan die daling vorige maand? Boelhouwer: ,,Vorige maand was niet meer dan een kleine correctie op die maand ervoor. Zolang doorstromers op de woningmarkt met de overwaarde een ander huis kunnen kopen, blijft de prijs nog wel even stijgen. Reken er maar op dat de huizenprijs een van de komende maanden weer door de drie ton gaat.’’ 

Quote

Reken er maar op dat de huizen­prijs een van de komende maanden gewoon weer door de grens van drie ton gaat

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt TU Delft

Volgens de CBS-hoofdeconoom breekt de gemiddelde huizenprijs ongetwijfeld wel weer door de symbolische grens van drie ton, maar is het de vraag wanneer én hoe lang. ,,Een ding is zeker: de ergste stijging is eruit", vult hij aan. 

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.