Volledig scherm
© BELGA

Gesjoemel bij apk’s: garages veinzen gebreken

videoVerschillende autogarages slaan een slaatje uit de apk. Ze rekenen veel te hoge kosten voor reparaties van kleine ‘plotselinge’ mankementen en veinzen gebreken die er helemaal niet zijn. Dat stelt de Consumentenbond op basis van een steekproef.

De consumentenorganisatie ging met 12 auto’s bij 11 verschillende garages langs voor een keuring. De onderzoekers van de consumentenorganisatie werden onaangenaam verrast: ze werden geconfronteerd met allerlei dure en onnodige reparaties. 

Zo kregen zij in één geval te horen dat een auto niet door de keuring zou komen als de eigenaar de remmen niet zou vervangen. De rekening? 500 euro. Een second opinion bij een andere garagehouder leerde echter dat er helemaal geen gebreken waren. De controleur van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) constateerde evenmin een remprobleem. 

Gehaaid

Kwikfit was volgens de Consumentenbond het meest gehaaid in het binnenharken van een extra zakcentje. De keten zette opvallend vaak kleine reparaties voor een relatief hoog bedrag op de rekening. Zo kostte het vervangen van een lampje (stadslicht) 11 euro, en een ‘ineens’ verdwenen oliedop 10 euro. Ook werd melding gemaakt van een kapotte ruitensproei-installatie, maar bij een andere garage bleek daar niets mee mis. 

Volgens het onderzoek van de Consumentenbond zetten garagehouders consumenten regelmatig onder druk om de reparatie meteen door te voeren. Onder het mom van: als de auto wordt afgekeurd, dan mag er niet meer met de auto gereden worden. Volgens de bond is dat onzin. ,,Een rit maken naar een nieuwe keuring is gewoon toegestaan", aldus de onderzoekers. 

Vaak vragen de garages telefonisch akkoord voor dure reparaties. De auto is dan nog niet afgemeld bij de RDW, benadrukt de consumentenorganisatie. ,,De garages zetten mankementen pas op het keuringsrapport nádat de klant akkoord is en de reparatie is uitgevoerd. Pas dan wordt auto afgemeld bij de RDW", aldus de Consumentenbond. Het gevolg is dat de RDW, die de apk’s steekproefsgewijs controleert, niet meer kan nagaan of de reparatie noodzakelijk was. Zoals geschiedde toen een van de onderzoekers niet akkoord ging met het vervangen van de ‘defecte’ remschijven, daarna bleek het mankement opeens niet meer op het keuringsrapport te staan. 

In een reactie zegt woordvoerder Arjan van der Meer van Kwikfit: ,,Afkeurpunten moeten altijd op papier staan, dat zijn de regels van de RDW en die regels gelden ook voor ons.” En hij voegt daaraan toe: ,,Als je twijfels hebt over de diensten die je bij ons afneemt, dan kun je altijd contact opnemen met de centrale klantenservice van Kwikfit en dan kijken we ernaar. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden.”

Tips

De consumentenorganisatie heeft wel een paar tips voor autobezitters om niet in de trucjes van garagehouders te trappen. ,,Vraag bij afkeuring altijd het keuringsrapport én de factuur op", luidt de eerste. Een andere tip bestemd voor automobilisten met een wat oudere auto: laat deze bij verschillende garages keuren. Het liefst ook bij een keuringsstation, dat alleen keurt en niet repareert. ,,Zo’n bedrijf heeft geen belang bij onnodige reparaties”, aldus de bond. 

Consumenten die het allemaal niet vertrouwen, kunnen altijd nog de RDW benaderen voor een herkeuring. Als de RDW een garage herhaaldelijk betrapt op foutieve keuringen, wordt de keuringsbevoegdheid van het bedrijf ingetrokken. 

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’