Volledig scherm
© FOTO AFP

'Gezellig' proosten met Hitler op vakantie

Gezellig een wijntje opentrekken of een pilsje doen, krijgt een wat wrange bijsmaak met de dranken van het Italiaanse 'Vini Nostalgici'. Het kleine bedrijfje verkoopt namelijk wijn, bier en grappa in flessen met etiketten van massamoordenaars Hitler, Mussolini, Stalin of Lenin. Niet echt de gangmakers voor een feestje of borrel zou je kunnen denken. In Duitsland veroorzaken de afbeeldingen dan ook de nodige ophef.

Duitsers keren geïrriteerd terug van hun vakantie waar de zogenaamde 'Hitler-flessen' gewoon te koop zijn in de supermarkt. Vini Nostalgici, gevestigd in het Italiaanse Sedico, verkoopt de drank al enkele jaren en schrijft op de website: In ieder van ons zit een hang naar nostalgie. Dat willen wij oproepen met deze historische figuren.'

Op de meeste flessen staat Hitler afgebeeld, met bijschriften als 'Mein Kampf, een prominent aanwezig hakenkruis of terwijl hij de nazi-groet brengt. Allemaal even smakeloos schrijft de Bild op zijn website.

Voor een feestelijk moment
Op de website worden de dictators omschreven als 'mensen die geschiedenis schreven.' Een veel te milde omschrijving volgens de Duitsers. Het gaat nog wat verder. 'Laat uw ogen en uw smaak genieten, ideaal als geschenk of om te schenken op een feestelijk moment,' wordt er over de dranken geschreven.

Hoe walgelijk onze oosterburen het ook vinden, de verkoop is niet strafbaar. Niet in Italië zelf en ook niet als een toerist een flesje mee naar huis neemt. Het bedrijf verkoopt haar producten vooral in de grensgebieden van Duitsland en Oostenrijk, aan mensen die ook daar wonen.