Volledig scherm
Een vleugel van het merk Steinway. © ap

Gezocht: nieuwe investeerder voor vleugelbouwer Steinway

De iconische vleugelfabrikant Steinway Musical Instruments heeft een nieuw overnamebod ontvangen. Dat maakte het bedrijf maandag bekend, zonder de naam van de bieder te noemen.

Met 38 dollar per aandeel overtreft het bod dat van investeerder Kohlberg & Company. Die bood vorige maand 35 dollar per aandeel en waardeerde het bedrijf daarmee op 438 miljoen dollar (330 miljoen euro). Beleggers zetten het aandeel Steinway maandag in de ochtendhandel op Wall Street 9 procent in de plus op 39,50 dollar, wat inhoudt dat zij rekenen op een nog hoger bod op het bedrijf.

Steinway, dat in 1850 door de Duitse immigrant Heinrich Engelhard Steinweg in de Verenigde Staten werd opgericht, is sinds 1996 beursgenoteerd. De beursafkorting luidt LVB, de initialen van Ludwig van Beethoven. De vleugels worden gebouwd in New York en Hamburg, maar Steinway maakt tegenwoordig ook blaasinstrumenten en slagwerk.

Kohlberg heeft volgens de vorige maand gesloten overeenkomst tot 14 augustus het recht het bod te evenaren. Analisten rekenen erop dat Kohlberg met een hoger bod komt. Een woordvoerder van Steinway, dat 45 dagen de tijd had om een andere potentiële koper te vinden, noemde het bedrag van 38 dollar per aandeel maandag 'een heel goede prijs'.

De instrumentenmaker stond eerder al in de belangstelling van investeerders. Een boekenonderzoek door twee partijen leidde vorig jaar echter niet tot een deal. Investeerders maakten zich zorgen over de waarde van de Steinway Hall in New York, de toonaangevende showroom van het bedrijf. Steinway verkocht zijn aandeel in het gebouw eerder dit jaar echter voor ruim 46 miljoen dollar.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.