Volledig scherm
Een hoogspaningsstation van TenneT, foto ter illustratie. © ANP

'Gezondheidsrisico's kinderen in huizen te dicht op hoogspanningskabel'

Tientallen woningen zouden in ruim 140 gemeenten te dicht op ondergrondse hoogspanningskabels staan, waardoor bewoners zonder het te weten gezondheidsrisico's lopen. In een aantal huizen is de straling te hoog, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Een woordvoerder van de Gezondheidsraad zegt tegen het medium dat vooral kinderen gevaar lopen. Vorige maand bleek uit onderzoek van de raad dat kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen mogelijk één tot twee keer zo veel kans op leukemie hebben dan andere kinderen. De organisatie vindt dat in de toekomst geen woningen, scholen en kinderdagverblijven in de buurt van de kabels mogen worden gebouwd.

Netbeheerder TenneT zegt dat er in 146 gemeenten hoogspanningskabels onder de grond liggen. Of die ook te dicht bij woningen zijn aangelegd, is volgens de netbeheerder nooit onderzocht, maar zeker niet uit te sluiten. De exacte locaties van de kabels blijven geheim: de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is bang voor aanslagen.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.