Chinese politiemannen zien een containerschip wegvaren.
Volledig scherm
PREMIUM
Chinese politiemannen zien een containerschip wegvaren. © AP

Giftig gas in dozen uit China: ‘Laat je bestelling maar een dagje staan...’

Nederlandse consumenten en havenmedewerkers worden onnodig aan giftige gassen blootgesteld door Aziatische producten, die veel te snel na fabricage de container in gaan. Daarvoor waarschuwen gasmeetbedrijven in de Rotterdamse haven. Het gaat om onder meer schoenen, elektronica, witgoed en allerlei plastic prullaria. 

Quote

Die lekkere geur van nieuwe schoenen is eigenlijk het uitdampen van schadelij­ke stoffen

Joren Nieuwenhuizen, directeur/oprichter EWS Group

Van elke tien containers die de havens van Rotterdam en Amsterdam bereiken bevat er minstens één te hoge concentraties giftige gassen, stellen Gasmeetstation en EWS Group, de grootste bedrijven in het meten en ontgassen van scheepsladingen. Jaarlijks gaat het om vele honderdduizenden ‘foute’ containers: de eerste helft van dit jaar alleen arriveerden er in Rotterdam al 7,5 miljoen zeecontainers.

Aanleiding voor de waarschuwing is het drama rond binnenvaartechtpaar De Waardt, dat twee weken terug door een met fosfine (rattengif) behandelde lading veevoer op de intensive care van het UMC belandde.

Volgens gerenommeerde meetbedrijven gaat het echter veel vaker mis. Enerzijds zijn er de containers met bijvoorbeeld graan, mais en rijst die bewust met gas worden behandeld om ongedierte te doden. De grootste categorie zijn echter producten die zélf giftige gassen uitwasemen. ,,Dat zijn de echte sluipmoordenaars”, vertelt Joren Nieuwenhuizen, directeur/eigenaar van EWS Group en tevens voorzitter van de Stichting Kennis en Advies Gasmeting en Ontgassing (KAGO). Het gaat om schoenen, maar ook witgoed, elektronica en allerlei prullaria op basis van plastic, pvc, hout, kunststof zoals bijvoorbeeld kersthuisjes en verpakkingsmaterialen.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”