Volledig scherm
Abrikozen, foto ter illustratie © Pixabay

'Giftige' abrikozenpitten tijdelijk uit de schappen

Koken & etenDe biologischewinkelketen Erica Kruiderijen haalt per direct alle zakken abrikozenpitten uit de winkels. De keten besloot tot die maatregel na berichtgeving van RTL Nieuws over een 74-jarige man die op de intensive care terechtkwam na het eten van te veel pitten.

De man kocht de pitten, die volgens hem naast de nootjes lagen, in de vestiging van Erica Kruiderijen in Eindhoven. Hij at ze vlak voordat hij de trein naar huis instapte zonder het etiket op de zak te lezen, waarop stond dat klanten er maximaal vijf mogen nuttigen. In de trein werd hij onwel en verloor hij naar eigen zeggen bijna het bewustzijn. Na zijn thuiskomst nam zijn vrouw hem mee naar het ziekenhuis, waar bleek dat hij bijna geen zuurstof meer in zijn bloed had. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukt daarom vandaag dat mensen zorgvuldig de etiketten van producten moeten lezen. Winkeliers zouden op hun beurt volgens een woordvoerster van de NVWA er beter aan doen om abrikozenpitten niet tussen snacks als cashewnoten en walnoten te leggen. De autoriteit waarschuwde tien jaar geleden al tegen de gevaren van met name abrikozenpitten en ook van bittere amandelen.

Cyanide

Het Voedingscentrum waarschuwt op zijn site voor het eten van abrikozenpitten. ,,In abrikozenpitten kunnen gevaarlijke plantengifstoffen zitten. In het lichaam worden deze gifstoffen omgezet in cyanide (blauwzuur). Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken.'' Het Regionaal OpleidingsCentrum Ambulancezorg Haaglanden adviseert nooit meer dan 370 milligram aan pitten te eten. 

Geruchten gaan dat het eten van abrikozenpitten kanker tegengaat. Deze effecten zijn echter nooit bewezen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van de pitten geen positief effect heeft op patiënten. Zij vertoonden wel verschijnselen van cyanidevergiftiging door de bijna dodelijke hoeveelheden cyanide in het bloed meldt Voeding en Kanker Info, een initiatief van onder meer de universiteit van Wageningen.