Volledig scherm
Cabaretiere Sanne Wallis de Vries in het belteam van de Nationale Actie Filipijnen voor Giro 555. © ANP Kippa

Goede doelen vrezen dalende inkomsten

Goede doelen vrezen dalende inkomsten omdat hun rekeningnummers worden vervangen door een Europees nummer met achttien tekens. Nederlanders geven dan minder, omdat ze de lange cijferreeks niet kunnen onthouden, denkt Giro 555.

Vanaf 1 februari gaat het betalingsverkeer in Nederland alleen nog via de nieuwe IBAN-nummers. Dat is nodig voor een uniform Europees betalingssysteem. Dan verandert bijvoorbeeld Giro 999 van de Stichting Vluchteling in NL48 INGB 0000 0009 99.

'De zorgen van de goede doelen zijn terecht', zegt directeur Gosse Bosma van de brancheorganisatie VFI. 'Het gaat om naar schatting vijftig goede doelen met soms mooi klinkende gironummers.'

Schade beperken
Bosma: 'De tijd dringt. We willen met de banken afspraken maken om de schade tot een minimum te beperken.'

De branche wil dat consumenten die toch het korte rekeningnummer blijven gebruiken, via een schermpje op de computer het nieuwe, juiste nummer te zien krijgen. De hulporganisaties achter Giro 555 hebben 2 jaar lang tevergeefs gelobbyd bij de banken om hun verkorte rekeningnummer te behouden.

Icoon verdwijnt
'Giro 555 is een icoon. Als het nummer in beeld komt, weet je dat er iets ergs aan de hand is en dat er actie nodig is', zegt Barbara Bosma van de Samenwerkende Hulporganisaties.

De Nederlandse banken kunnen het rekeningnummer niet in stand houden. 'Het is een Europese verordening', zegt Remko Vellenga van De Nederlandsche Bank. 'Die bepaalt dat iedereen IBAN straks moet gebruiken.' Door het nieuwe betalingssysteem kan in het hele eurogebied op dezelfde manier betaald worden.