Goedkope zorgverzekering voor consument belangrijker dan ruim aanbod
Consumenten verkiezen een lagere zorgpremie boven ruime zorgkeuze. Volgens de eerste resultaten van vergelijkingssite Independer nemen overstappers minder vaak een duurdere restitutiepolis, waarbij de verzekeraar de rekening van álle zorgaanbieders vergoedt.
Delen per e-mail
Op dit vlak zijn er dus qua vrijheid in zorgkeuze nauwelijks verschillen tussen restitutie en natura
De vergelijker baseert zich op de keuzes die overstappers de afgelopen maand via de site hebben gemaakt en vergeleek de uitkomsten met dezelfde periode de afgelopen jaren. Eén opvallende ontwikkeling: in 2016 koos van de groep overstappers nog ruim 23 procent voor deze restitutiepolis, nu is dat 10,6 procent.
Aalt van Bokhorst, zorgverzekeringsexpert bij Independer, vermoedt dat mensen scherper zijn op de premie. Een naturapolis (de verzekeraar betaalt hierbij de zorgrekening rechtstreeks, mits het een gecontracteerde zorgaanbieder) is goedkoper en bovendien is het prijsverschil met de restitutiepolis de afgelopen jaren verder opgelopen. In 2014 was het gemiddeld prijsverschil nog 3,7 procent, vorig jaar was dat 6,7 procent en dit jaar is het 8,2 procent.
Independer ziet bovendien dat zorgverzekeraars met steeds meer zorgverleners contracten hebben gesloten voor wat betreft de naturapolissen. ,,De meeste naturapolissen bieden inmiddels dekking voor alle ziekenhuizen", signaleert Van Bokhorst. ,,Op dit vlak zijn er dus qua vrijheid in zorgkeuze nauwelijks verschillen tussen restitutie en natura. Misschien weten steeds meer consumenten dit en kiezen ze daarom voor de goedkopere naturapolis.”
Varianten
Het aantal verzekerden met een restitutiepolis neemt al jaren af: in 2016 had nog 22 procent van de verzekerden deze polis, dit jaar is dat nog 19 procent. Veruit de meerderheid van alle verzekerden heeft een naturapolis. Ter verduidelijking: de basisverzekering is er in drie varianten: natura, restitutie en combinatie. De restitutiepolis is de enige polis waarbij de verzekeraar de rekening van álle zorgaanbieders vergoedt. Het maakt daarbij dus niet uit of de verzekeraar een contract met die zorgverlener heeft of niet.
Bij de naturapolis is zo'n contract wél van belang. Als dat contract er is, betaalt de verzekeraar rechtstreeks de rekening. Als er geen contract is, dan moet de verzekerde de rekening voorschieten en mogelijk bijbetalen. De derde variant, de combinatiepolis, zit er een tussenin. Voor sommige zorgsoorten heeft de verzekeraar een contract (natura) gesloten en voor sommige zorgsoorten niet (restitutie).
In het onderzoek signaleert Independer verder een lichte stijging van het aantal mensen dat zijn zorgpolis onder de loep neemt. Dat beeld sluit aan bij een recent onderzoek van vergelijker Pricewise, waarin verzekerden aangaven kritischer te zullen kijken naar de zorgverzekeringen. De belangrijkste reden: de premiestijgingen. Een verzekerde is in 2019 op jaarbasis al gauw 100 euro meer kwijt aan zijn zorgverzekering.
Eigen risico
Een van de mogelijkheden om die premiestijging enigszins te drukken, is het vrijwillig ophogen van het eigen risico van 385 euro naar 885 euro. Echter, volgens de eerste resultaten van Independer is daar voor de polis voor volgend jaar iets minder animo voor. In 2017 koos in de eerste overstapmaand bijna 29 procent voor die volledige verhoging, nu is dat iets minder dan 27 procent. De groep die het vaakst van deze mogelijkheid gebruik maakt, is tussen de 25 en 34 jaar. Mannen doen dat iets vaker dan vrouwen, aldus Independer.
De definitieve resultaten laten nog even op zich wachten. Het overstapseizoen loopt van half november tot eind december. Traditioneel stappen de meeste mensen tussen kerst en oud & nieuw over. Volgens recent onderzoek van zorgdatabureau Vektis is sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 het leeuwendeel (61 procent) nog nooit overgestapt van zorgpolis. Dat gaat vooral om ouderen én mensen die langs de ‘randen’ van Nederland wonen. In Utrecht bijvoorbeeld wisselde 13,2 procent van de verzekerden van zorgaanbieder, terwijl het overstappercentage op Schiermonnikoog op 2,7 procent lag.
Verder in het nieuws
-
CNV wil 30-urige werkweek: We houden elkaar gevangen in een ziekmakend systeem
Een werkweek van 30 uur moet - op termijn - de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het plan krijgt veel steun, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de vakbond door Maurice de Hond onder 3000 werkenden uitgevoerd. -
PREMIUM
DE WEEK VAN PHLIPPEN De stille implosie van de Wereldhandelsorganisatie
Sandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. -
Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft
In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden. -
PREMIUM
Het succes van Swapfiets: van 40 naar 180.000 fietsen met blauwe voorbanden
Het begon met veertig fietsen voor Delftse studenten. Vijf jaar verder rijden er 180.000 fietsen rond van Swapfiets, het bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. ,,Mensen zijn dol op gemak en service, daar spelen wij op in. Nooit meer een lekke band hoeven plakken, heerlijk toch?’’ -
update Lagarde: beleid ECB volgend jaar op de schop
Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een ‘uitgebreide’ herziening van het ECB-beleid van start. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht.
-
Zwaar vuurwerk afgestoken bij protesten van personeel Uniport: ‘Wij pikken dit niet’
De toegangspoort van Rotterdam Shortsea Terminals (RST) is vanochtend enige tijd geblokkeerd door het personeel van containeroverslagbedrijf Uniport, dat binnenkort wordt gesloten. Bij de actie is volgens ooggetuigen zwaar vuurwerk afgestoken. Het personeel protesteert tegen een sociaal plan dat Steinweg-Handelsveem, het moederbedrijf van beide ondernemingen, heeft voorgesteld om de ruim tweehonderd werknemers op te vangen. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
PREMIUM
‘In 2050 hébben we een 30-urige werkweek’
In 2050 praten we niet alleen meer over een 30-urige werkweek, want die is dan gewoon een feit. Andy Haldane, hoofd Economische Zaken bij de Bank of England, weet het zeker. De traditionele werkweek gaat op de schop, voorspellen ook andere kenners.