Volledig scherm
De kerstzegels van Sandd. © ANP

Goedkopere kerstzegel slaat aan: Sandd verkoopt er zeker 12 miljoen

Sandd heeft ten minste 12 miljoen kerstzegels verkocht. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. De zegels van Sandd zijn beduidend goedkoper dan die van concurrent PostNL.

Sandd ging dit jaar voor het eerst de concurrentie aan met de zegels van Post.nl. Vanwege de grote vraag moest Sandd tot twee keer toe bijdrukken. Ook die zegels zijn inmiddels uitverkocht. Om hoeveel zegels het exact gaat wil Sandd-topman Ronald van de Laar uit concurrentieoverwegingen niet kwijt.

,,Het overtreft onze meest optimistische verwachtingen. Dat men er zo warm voor loopt, bewijst dat mensen wachten op lagere postzegelprijzen'', zegt Van de Laar.

Goedkoper

De kerstzegels zijn goedkoper (50 cent) dan die van concurrent PostNL (73 cent). Ze waren zowel online te koop als bij Blokker. Wie kaarten met de nieuwe zegels wil versturen, moet daar wel wat meer geduld voor hebben. Sandd bezorgt namelijk maar twee dagen in de week.

In oktober maakte Sandd bekend ook de algemene consumentenmarkt voor brieven voor particulieren te gaan bedienen met een eigen postzegel. Daar rekent Sandd 60 cent voor. Een postzegel van PostNL kost 78 cent en vanaf 1 januari 83 cent. Als uitvoerder van de wettelijk vastgelegde postdienst moet PostNL echter vijf keer in de week bezorgen. Ook zijn er eisen over het aantal brievenbussen en postvestigingen dat PostNL moet handhaven. Het ministerie van Economische Zaken is bezig met een onderzoek naar de postmarkt en de postdienst.

Afspraken

De gezamenlijke postbonden lieten eerder dit jaar weten verontwaardigd te zijn over de werkwijze van Sandd. De bonden vinden het ,,volstrekt onbetamelijk'' om op deze manier de concurrentie aan te willen gaan. Sandd zou het niet zo nauw nemen met allerlei wettelijke afspraken. Zo zouden de ingehuurde krachten slecht betaald worden en zou er van pensioenopbouw geen sprake zijn.

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.