Gok of goudmijn? De bitcoin explodeert
Recordkoersen en steeds meer beleggers: digimunten zijn hotter dan hot. Niemand wil de boot missen, lijkt het wel. Minister Hoekstra (Financiën) waarschuwt: ,,Bezint eer ge begint".
Joe Kennedy, een puissant rijke Amerikaan, kreeg eind jaren 20 van de vorige eeuw beleggingstips van zijn schoenpoetser en wist genoeg. Hij verkocht al zijn aandelen. Zijn redenering: als zelfs de schoenpoetser (of de taxichauffeur, of de kapper) met aandelen bezig is, is de markt op een ongezond punt aanbeland en zijn de aandelen waarschijnlijk overgewaardeerd.
Kennedy kreeg gelijk. Even later crashte de beurs op een ongekende manier, en dat was het begin van The Great Depression.
Zijn we nu getuige van eenzelfde situatie? Parallellen zijn er zeker. Jan met de pet heeft zich ook anno 2017 op een nieuwe markt gestort: die van de digitale munten. BTC Direct, een van de bedrijven die Nederlanders helpt om in bitcoins en andere cryptocurrency (cryptogeld) te handelen, registreerde alleen in de eerste negen maanden van dit jaar al 44.000 transacties, per keer goed voor ruim 500 euro. Onderzoeksbureau TNS Kantar schatte vorige maand dat liefst 135.000 Nederlanders inmiddels een digitale munt in bezit hebben.
Schamper
Daar kun je schamper over doen. Vraag tien van deze beleggers wat een bitcoin nou precies is, of wat de fijne kneepjes van de achterliggende blockchain-technologie zijn, en minstens acht zullen binnen twee zinnen vastlopen. Niet voor niets worden deze beleggers weggezet als goudzoekers, die niet weten wat ze doen en daardoor onverantwoorde risico's nemen.
Of zoals de Rabobank het gisteren in zijn dagbericht enigszins gekscherend formuleerde: 'Beleggen (..) in een munt-grondstof- aandeel-fenomeen-iets wat geen rente geeft, geen dividend uitkeert, geen algemeen geaccepteerd betaalmiddel is, ongereguleerd is en geen intrinsieke waarde heeft. Wat kan er in hemelsnaam misgaan?'
Ook de toezichthouders in Nederland, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten, waarschuwen nu al enkele jaren voor het gevaar van digitale munten. Omdat cryptomunten nog in de kinderschoenen staan, daarom nog volop in ontwikkeling zijn én omdat het nog maar de vraag is of ze ooit een volwaardige rol in het geldsysteem gaan spelen, is de koers ervan met veel onzekerheid omgeven. De huidige recordwaarde is vooral een afspiegeling van de enorme belangstelling van speculanten. Naar de reële, onderliggende waarde is het voorlopig gissen.
Magische grens
Kan allemaal waar zijn, maar tot nu toe hebben de amateurbeleggers de koersontwikkeling toch maar mooi aan hun zijde. Gisteren ging de bitcoin door de magische grens van 10.000 dollar heen. Een jaar geleden noteerde een bitcoin nog minder dan 1.000 dollar. Een rendement van - schrik niet - 900 procent. En dus zitten al die duizenden mini-investeerders iedere avond weer verlekkerd achter hun pc of iPad. Even kijken hoeveel procent er vandaag weer bij is gekomen.
Met hun jubelverhalen steken ze hun buren aan. En hun collega's, die ook wel brood zien in wat extra euro's. Want euro's, daar gaat het uiteindelijk toch om. Weinig mensen kopen bitcoins om er hun boodschappen mee te betalen of om te sparen. Ze hopen toch vooral te cashen, ooit.
Duikvlucht
Maar voorlopig niet, constateert Bas van Bockel van BTC Direct. ,,Het aantal mensen dat wil kopen is momenteel een stuk groter dan het aantal verkopers. Verkopers zie je vooral als de koers ineens een duikvlucht neemt, en je hebt ook wel mensen die automatisch verkopen als de koers een bepaald punt bereikt. Maar in tijden dat de koers sterk stijgt, zoals nu, kopen wij de munten namens onze klanten toch vooral bij professionele aanbieders, op internationale handelsplatforms.''
Beleggen in iets wat geen rente geeft, geen dividend uitkeert, geen algemeen geaccepteerd betaalmiddel is, ongereguleerd is en geen intrinsieke waarde heeft. Wat kan er in hemelsnaam misgaan?
Naast de juichende koersen hebben bezitters van cryptomunten nog een troef in handen, een tweede argument om in die gekke munten te beleggen. Aan de ene kant laat de gevestigde orde weinig kansen onbenut om twijfel te zaaien over de bitcoin. De baas van JPMorgan Chase noemde bitcoinbeleggers 'stupid'. Een hoge ome van de ECB vergeleek de populariteit van de munt met de Nederlandse tulpenmanie uit de 17de eeuw, de oervariant van de financiële zeepbel.
Aan de andere kant: de nieuwe munten echt negeren, de bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie zomaar links laten liggen durven veel banken en toezichthouders ook niet. De Zwitserse bankreus UBS leidt een consortium van zes banken dat werkt aan digitale versies van traditionele munten. De centrale bank van Zweden, de Riksbank, onderzoekt of het een digitale versie van de Zweedse kroon kan ontwikkelen.
En dus, redeneren veel beleggers, zal er wel iets in zitten, in dat voor mij compleet onbegrijpelijke systeem. Wat precies, dat zien we later wel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bakker Bas Vermeulen loopt 50.000 euro mis na ‘klein foutje in alle coronahectiek’ en stapt naar de rechter
Kun je het een ondernemer kwalijk nemen dat hij in alle hectiek rond de uitbraak van corona een foutje maakte bij een aanvraag voor steun? Bas Vermeulen van bakkerij Vermeulen & Den Otter uit Vlijmen vindt van niet. Hij stapt met steun van zijn brancheorganisatie naar de rechter om alsnog 50.000 euro te krijgen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Rekenkamer: Onzeker of miljard euro voor woningbouw tot meer huizen leidt
Het is onzeker of het extra geld dat het vorige kabinet beschikbaar stelde voor het versnellen van woningbouwplannen ook daadwerkelijk tot meer nieuwbouw heeft geleid. Volgens de Algemene Rekenkamer waren veel projecten ook zonder de 1 miljard euro ‘woningbouwimpuls’ van start gegaan. -
KLM lost laatste deel lening Nederlandse staat af
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de lening die het eerder kreeg van de Nederlandse staat om door de coronacrisis te komen volledig afgelost. De maatschappij maakte bekend het laatste deel van 277 miljoen euro naar Den Haag te hebben overgemaakt. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Dit is de top drie ergernissen van bezoekers van vakantieparken
Het staat op nummer één van ergernissen van bezoekers van vakantieparken: slecht schoongemaakte huisjes. Slechte bedden staan op gepaste afstand op plek twee. En op nummer drie staan stank en geurtjes. Dat blijkt uit onderzoek van Parkvakanties. -
49
EU legt cryptomarkt aan banden: ‘Einde aan Wilde Westen’
De EU neemt de cryptosector onder handen met wetgeving die de excessen rond cryptomunten moet beperken. Voor het eerst worden cryptovaluta zoals bitcoins, uitgevers van cryptomunten en aanbieders van diensten voor het wisselen van virtuele cryptovaluta aan Europese regels gebonden. De EU-lidstaten en het Europees Parlement bereikten daarover donderdagavond een akkoord.