Gok of goudmijn? De bitcoin explodeert
Recordkoersen en steeds meer beleggers: digimunten zijn hotter dan hot. Niemand wil de boot missen, lijkt het wel. Minister Hoekstra (Financiën) waarschuwt: ,,Bezint eer ge begint".
Joe Kennedy, een puissant rijke Amerikaan, kreeg eind jaren 20 van de vorige eeuw beleggingstips van zijn schoenpoetser en wist genoeg. Hij verkocht al zijn aandelen. Zijn redenering: als zelfs de schoenpoetser (of de taxichauffeur, of de kapper) met aandelen bezig is, is de markt op een ongezond punt aanbeland en zijn de aandelen waarschijnlijk overgewaardeerd.
Kennedy kreeg gelijk. Even later crashte de beurs op een ongekende manier, en dat was het begin van The Great Depression.
Zijn we nu getuige van eenzelfde situatie? Parallellen zijn er zeker. Jan met de pet heeft zich ook anno 2017 op een nieuwe markt gestort: die van de digitale munten. BTC Direct, een van de bedrijven die Nederlanders helpt om in bitcoins en andere cryptocurrency (cryptogeld) te handelen, registreerde alleen in de eerste negen maanden van dit jaar al 44.000 transacties, per keer goed voor ruim 500 euro. Onderzoeksbureau TNS Kantar schatte vorige maand dat liefst 135.000 Nederlanders inmiddels een digitale munt in bezit hebben.
Schamper
Daar kun je schamper over doen. Vraag tien van deze beleggers wat een bitcoin nou precies is, of wat de fijne kneepjes van de achterliggende blockchain-technologie zijn, en minstens acht zullen binnen twee zinnen vastlopen. Niet voor niets worden deze beleggers weggezet als goudzoekers, die niet weten wat ze doen en daardoor onverantwoorde risico's nemen.
Of zoals de Rabobank het gisteren in zijn dagbericht enigszins gekscherend formuleerde: 'Beleggen (..) in een munt-grondstof- aandeel-fenomeen-iets wat geen rente geeft, geen dividend uitkeert, geen algemeen geaccepteerd betaalmiddel is, ongereguleerd is en geen intrinsieke waarde heeft. Wat kan er in hemelsnaam misgaan?'
Ook de toezichthouders in Nederland, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten, waarschuwen nu al enkele jaren voor het gevaar van digitale munten. Omdat cryptomunten nog in de kinderschoenen staan, daarom nog volop in ontwikkeling zijn én omdat het nog maar de vraag is of ze ooit een volwaardige rol in het geldsysteem gaan spelen, is de koers ervan met veel onzekerheid omgeven. De huidige recordwaarde is vooral een afspiegeling van de enorme belangstelling van speculanten. Naar de reële, onderliggende waarde is het voorlopig gissen.
Magische grens
Kan allemaal waar zijn, maar tot nu toe hebben de amateurbeleggers de koersontwikkeling toch maar mooi aan hun zijde. Gisteren ging de bitcoin door de magische grens van 10.000 dollar heen. Een jaar geleden noteerde een bitcoin nog minder dan 1.000 dollar. Een rendement van - schrik niet - 900 procent. En dus zitten al die duizenden mini-investeerders iedere avond weer verlekkerd achter hun pc of iPad. Even kijken hoeveel procent er vandaag weer bij is gekomen.
Met hun jubelverhalen steken ze hun buren aan. En hun collega's, die ook wel brood zien in wat extra euro's. Want euro's, daar gaat het uiteindelijk toch om. Weinig mensen kopen bitcoins om er hun boodschappen mee te betalen of om te sparen. Ze hopen toch vooral te cashen, ooit.
Duikvlucht
Maar voorlopig niet, constateert Bas van Bockel van BTC Direct. ,,Het aantal mensen dat wil kopen is momenteel een stuk groter dan het aantal verkopers. Verkopers zie je vooral als de koers ineens een duikvlucht neemt, en je hebt ook wel mensen die automatisch verkopen als de koers een bepaald punt bereikt. Maar in tijden dat de koers sterk stijgt, zoals nu, kopen wij de munten namens onze klanten toch vooral bij professionele aanbieders, op internationale handelsplatforms.''
Beleggen in iets wat geen rente geeft, geen dividend uitkeert, geen algemeen geaccepteerd betaalmiddel is, ongereguleerd is en geen intrinsieke waarde heeft. Wat kan er in hemelsnaam misgaan?
Naast de juichende koersen hebben bezitters van cryptomunten nog een troef in handen, een tweede argument om in die gekke munten te beleggen. Aan de ene kant laat de gevestigde orde weinig kansen onbenut om twijfel te zaaien over de bitcoin. De baas van JPMorgan Chase noemde bitcoinbeleggers 'stupid'. Een hoge ome van de ECB vergeleek de populariteit van de munt met de Nederlandse tulpenmanie uit de 17de eeuw, de oervariant van de financiële zeepbel.
Aan de andere kant: de nieuwe munten echt negeren, de bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie zomaar links laten liggen durven veel banken en toezichthouders ook niet. De Zwitserse bankreus UBS leidt een consortium van zes banken dat werkt aan digitale versies van traditionele munten. De centrale bank van Zweden, de Riksbank, onderzoekt of het een digitale versie van de Zweedse kroon kan ontwikkelen.
En dus, redeneren veel beleggers, zal er wel iets in zitten, in dat voor mij compleet onbegrijpelijke systeem. Wat precies, dat zien we later wel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Doorbraak in ‘dieselschandaal’: Volkswagen moet sjoemeldieselrijder 3000 euro compensatie betalen
Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was. -
7
Nieuwe technologie ChatGPT nog niet warm ontvangen op werkvloer: ‘We moeten ermee aan de slag’
Nieuwe technologieën als ChatGPT beloven het werk drastisch te veranderen, maar de meeste werkgevers en werknemers lijken er nog niet warm voor te lopen, zo komt naar voren in een CNV-onderzoek onder 3000 werkenden. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
‘Uber paaide Neelie Kroes met dure etentjes voor illegale lobby in Nederland’
De top van Uber deed er alles aan om Neelie Kroes te paaien voor illegaal lobbywerk. De voormalig Eurocommissaris voerde geheime gesprekken in dure hotels op kosten van het taxibedrijf, terwijl Kroes dat officieel door Brussel was verboden. Dat onthult de voormalige managementassistente van Uber in een interview met NRC. -
292
BBB en VVD hekelen ‘bemoeienis’ van Diederik Samsom, die Nederland adviseerde boeren verplicht uit te kopen
Nederland is door Diederik Samsom, die werkt voor de Europese Commissie, geadviseerd om een deel van de boeren te verplichten zich te laten uitkopen vanwege de stikstofcrisis. Diverse parlementariërs willen opheldering over de ‘bemoeienis’ van de voormalige PvdA-leider. Eurocommissaris Frans Timmermans wil daarop ‘graag’ in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Opnieuw klinkende cijfers Action; klanten kwamen in 2022 vooral voor plaids en kaarsen
Al tijden behoort Action tot de snelst groeiende winkelketens van Europa. Ook vorig jaar bevestigde de discounter die status. In 2022 werden maar liefst 280 nieuwe winkels geopend: een record. De omzet steeg met 30 procent naar 8,9 miljard euro. Het bedrijf nam 8000 nieuwe mensen aan. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.