Volledig scherm
© REUTERS

'Google krijgt recordboete van ruim 1 miljard euro uit Brussel'

updateInternetgigant Google krijgt op korte termijn een boete opgelegd van de Europese Commissie die kan oplopen tot meer dan 1 miljard euro. Dat meldt zakenkrant Financial Times vandaag op gezag van bronnen rond het dossier in Brussel.

De Europese concurrentiewaakhond is bezig met drie verschillende mededingingszaken tegen Google. Het bedrijf zou de dominante marktpositie van zijn populaire zoekmachine misbruiken om andere producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, een voorsprong te geven op de concurrentie.

Na zeven jaar onderzoek zou Brussel binnen enkele weken klaar zijn voor het eerste oordeel. Mogelijk volgen later dit jaar ook uitspraken in de twee andere zaken. Die draaien om het advertentiebeleid van het internetbedrijf en om de manier waarop het Android, zijn besturingssysteem voor smartphones en tablets, in de markt heeft gezet. Zowel de Europese Commissie als Google willen nog niet op het nieuws reageren.

Recordboete

De boete voor Google zou wel eens hoger uit kunnen vallen dan de boete die chipproducent Intel in 2009 kreeg. Toenmalig Eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) eiste ruim een miljard euro van de chipproducent omdat die jarenlang zijn dominante positie had misbruikt om concurrent AMD van de markt te drukken. Behalve Intel en Google kregen ook Microsoft, Apple, Facebook en Amazon boetes voor uiteenlopende vergrijpen tegen het Europees mededingingsrecht.

Kroes' opvolger op die post, de Deense Margrethe Vestager, heeft laten zien niet terug te deinzen voor stevige ingrepen. Zo kwam 'IJzeren Margrethe' vorig jaar tot veler verbazing met een duizelingwekkende naheffing van 14 miljard euro voor techgigant Apple, vanwege een omstreden belastingafspraak met Ierland.

Volledig scherm
Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) in gesprek met onder meer Frans Timmermans (L) © AP