Volledig scherm
Google brengt zijn slimme luidspreker ook naar Nederland. De Google Home en de Google Home Mini zijn vanaf dinsdag online te bestellen. Vanaf 24 oktober liggen ze in de winkels. © EPA

Google lanceert zijn slimme speaker in Nederland op 24 oktober

Vanaf 24 oktober ligt-ie in de schappen: de slimme speaker van Google Home. Of consumenten straks voor het apparaat in de rij staan, is maar de vraag. Volgens een recent onderzoek zijn veel Nederlanders helemaal niet zo happig op van die slimme spraakassistenten.

Google brengt twee modellen van de slimme luidspreker op de Nederlandse markt: de reguliere Google Home en de Google Home Mini. De speakers zijn te bedienen via Google Assistent, de spraakassistent van Google die sinds een paar maanden in het Nederlands beschikbaar is. 

Wie zeker wil zijn dat hij niet misgrijpt op 24 oktober, kan zijn bestelling nu al reserveren bij Albert Heijn, Bol.com, Coolblue en MediaMarkt, zo meldde Google vanochtend. 

Of er veel animo is, zal moeten blijken. In een recent onderzoek van GfK gaf slechts 3 op de 10 Nederlanders (31 procent) aan interesse te hebben in het bedienen van apparaten - zoals verlichting, stereo, verwarming, zonneschermen - met hun stem. 

Bovendien zegt ruim de helft van hen (61 procent) de apparaten liever te bedienen via de smartphone of tablet. Om de speaker te activeren en bedienen is een simpel ‘Hey Google’ of ‘Oké Google’ voldoende. 

Als het apparaat aan staat, kan de gebruiker het vragen om muziek af te spelen uit een Spotify-lijst, een bepaalde serie van Netflix aan te zetten op tv, zijn agenda voor te lezen of de verlichting aan of uit te zetten. Voor de Home-speaker vraagt Google 149 euro, de kleine versie kost 59 euro.