Volledig scherm
Mario Queiroz van Google tijdens de presentatie van de Google Pixel 2 XL © REUTERS

Google presenteert nieuwe smartphones en laptop

Twee nieuwe smartphones, een laptop, een grote en een kleine slimme luidspreker, slimme koptelefoons, een nieuwe virtualrealitybril en een aparte camera. Dat zijn de nieuwe producten die Google vandaag heeft gepresenteerd.

Volledig scherm
Google laat in navolging van Apple deze aansluiting voor de koptelefoon achter zich © AP

De presentatie draaide vooral om de nieuwe smartphones, de Pixel 2 en een grotere Pixel 2 XL. Ze kunnen zowel virtual reality als augmented reality laten zien. Daarnaast kan een speciale lens de omgeving scannen, bijvoorbeeld de inhoud van een brief.

De telefoons draaien op het nieuwe besturingssysteem Android Oreo. Ze kunnen worden bediend met een kneep in de zijkant, net zoals de HTC U11 die dit jaar uitkwam. HTC is de producent van de kleinere Pixel 2. LG neemt de Pixel 2 XL voor zijn rekening.

De Pixel 2 is beschikbaar in drie kleuren: blauw, zwart en wit. De Pixel-telefoons komen eerst in de Verenigde Staten en een paar andere landen op de markt. Het is nog niet bekend wanneer de toestellen naar Nederland komen.

De nieuwe Pixel-smartphones hebben slimme koptelefoons, de Pixel Buds. Die kunnen bijvoorbeeld mails voorlezen of de woorden van een gesprekspartner meteen vertalen. Nederlands is een van de talen die de koptelefoon begrijpt. Wel koos Google ervoor om de welbekende 3,5
mm-aansluiting waarmee de meeste koptelefoons werken weg te laten. Hetzelfde besluit leverde Apple eerder zware kritiek op.

Vlaggenschip

Google is de laatste grootmacht die zijn 'vlaggenschip' onthult. Eerder presenteerde concurrent Apple de iPhones 8, 8 Plus en X. Samsung vestigt zijn hoop op de Galaxy Note8.

Google onthulde ook een nieuwe laptop, de Pixelbook, de opvolger van de Chromebook. De laptop is dubbel te vouwen tot een tablet en heeft de slimme hulp Assistant. De gebruiker kan er ook een speciale pen bij kopen, om op het scherm te schrijven.

Volledig scherm
Google onthulde ook een nieuwe laptop, de Pixelbook © REUTERS