Volledig scherm
PREMIUM
Google-ceo Sundar Pichai. © Bloomberg via Getty Images

Google zwaar onder vuur: 'We liggen onder een vergrootglas'

Exclusief interviewEen megaboete van 2,4 miljard, te betalen aan Brussel. Kritiek op de weinig diverse bedrijfscultuur. Voor het eerst in zijn bestaan ligt Google serieus onder vuur. Topman Sundar Pichai (45) gaat er in zijn eerste interview met een Nederlandse krant op in. 'Alles wat we doen ligt onder een vergrootglas'. 

Volledig scherm
Sundar Pichai in gesprek met AD op de Google Campus in Mountain View, Californië. © David Bremmer

Het is de ideale ijsbreker: begin tegen Googlebaas Sundar Pichai over voetbal en de bedachtzame Indiër wordt ineens razend enthousiast. ,,Ik vind het ontzettend jammer dat Nederland er niet bij is op het WK in Rusland'', zegt hij op de Google Campus in Mountain View, Californië. ,,Voor wie moet ik nu duimen?'' 

Pichai weet alles van het spelletje en is fan van Barcelona en Cruijff. ,,In India volgde ik vroeger alle teams op de voet. En toen ik opgroeide keek ik graag naar het AC Milan van Gullit, Van Basten en Rijkaard.”

Voor de meeste Nederlanders is Pichai (1972, Chennai) een grote onbekende, zo niet in de VS en in zijn geboorteland India. Bij Google maakte hij vanaf 2014 bliksemsnel carrière. H
ij is de man die op het idee kwam van Google Chrome, de browser die Microsoft Explorer van de troon stootte. Daarna leidde hij  Gmail, Google Maps en Android. Zijn geheim: successen boeken zonder vijanden te maken.

Toen oprichters Larry Page en Sergei Brin twee jaar terug Google’s uitdijende portfolio onder de paraplu van Alphabet schoven, was er maar één kandidaat voor hun belangrijkste onderdeel. Bovendien wilden Microsoft en Twitter hem ook als topman.