Volledig scherm
PREMIUM
Rutger Bregman vindt wereldwijd gehoor voor zijn pleidooi voor een basisinkomen voor iedereen. ,,Duur? Het is juist goedkoper.'' © Marco Okhuizen

'Gratis geld' verovert de wereld

InterviewRutger Bregman (29) schreef met ‘Gratis geld voor iedereen’ een wereldwijde bestseller. In Vancouver kreeg hij een staande ovatie voor zijn Ted Talk van een zaal met toehoorders als Bill Gates en Steven Spielberg. Rutger wie?

Je verkocht al meer dan een kwart miljoen boeken in dertig talen. Maar in Nederland sta je voor een handjevol mensen een lezing te geven. Hoe kan dat?
,,Dat komt denk ik deels doordat ­Nederlanders down to earth zijn. De eerste reactie op mijn idee om iedereen een basisinkomen te geven is: maar hoe gaan we dat betalen dan? Terwijl dat in een land als Frankrijk een totáál oninteressante vraag is. Daar vinden ze het een bevrijding dat ze weer utopisch mogen denken.

Ik was daar te gast in een goed beluisterd ochtendprogramma, en dan gaat zo’n presentator rustig dertig seconden Michel Foucault citeren, de Franse filosoof. Dan zit zelfs ik met gefronste wenkbrauwen te luisteren. Maar in Frankrijk is er gewoon een stevige intellectuele en literaire cultuur. In Nederland is het al snel te moeilijk.’’