Volledig scherm
Boeren en leden van Milieudefensie en FNV Groen voerden afgelopen week actie op het Plein tegen TTIP. © ANP

Greenpeace onthult geheime TTIP-documenten

Greenpeace zegt maandag om 11.00 uur geheime documenten te onthullen over de onderhandelingen over het handelsverdrag TTIP. ,,Daarmee laten we zien hoe onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet'', meldt de milieuorganisatie zondag.

De documenten zouden aantonen dat er sprake is van een ,,gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven''.

'Milieumaatregelen geschrapt'
Greenpeace eist dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten worden gestaakt. De organisatie maakt zich zorgen omdat belangrijke milieumaatregelen dreigen te worden geschrapt. ,,De EU en VS lijken de belangen van multinationals boven de bescherming van mens en milieu te stellen.''

Ook het EU-principe dat alleen bewezen veilige producten op de markt mogen komen, zou worden vervangen ,,door een in de VS gebruikelijke benadering dat gevaarlijke stoffen niet verboden maar 'gemanaged' worden''.

Volgens RTL Nieuws, dat de documenten al in handen heeft, gaan ze over allerlei alledaagse zaken. Zo zou cosmetica mogen worden geïmporteerd waarvoor dierproeven zijn gehouden, wat in Nederland verboden is. En de tot nu toe voor Franse boeren beschermde naam 'champagne' zou ook door Amerikaanse wijnboeren mogen worden gebruikt.

Tweede Kamer
De Nederlandse Tweede Kamer stelt zich op het standpunt dat er niets af mag van onze sociale, milieu- en voedselveiligheidsnormen.

Maar volgens voedselwaakhond foodwatch kan de Tweede Kamer buitenspel worden gezet bij de invoering van de internationale handelsverdragen. Via een zogenoemde 'voorlopige inwerkingtreding' kunnen de omstreden vrijhandelsverdragen - TTIP en CETA - al dit jaar van kracht worden, dus nog voordat de Nederlandse politiek er een besluit over heeft genomen. Dat stelde de organisatie op basis van een eigen analyse over het goedkeuringsproces van de Europese Unie.


  1. Gedupeerde kinderopvangtoeslag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’
    PREMIUM

    Gedupeerde kinderop­vang­toe­slag: ‘Ik wil Rutte zeggen: we laten het er niet bij zitten’

    Tweehonderd ouders die door de fiscus als fraudeur werden afgeschilderd in de rel om de kinderopvangtoeslag gaan vandaag in gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra (Financiën). Steve Kuipers uit Almelo is één van hen. Hij kan nog steeds niet bevatten dat het zo misging met de kinderopvangtoeslag. ,,Als je mij vijf jaar geleden had gezegd dat we nu bij de minister-president zouden zitten vanwege kinderopvangtoeslag, dan had ik je voor gek verklaard. Het blijft bizar dit!’’