Volledig scherm
Actie bij het hoofdkantoor van Rabobank. © Greenpeace

Greenpeace wil praten met Rabo-medewerkers

Actievoerders van Greenpeace hebben zich donderdagochtend enkele uren geposteerd bij de ingang van het Rabobank-hoofdkantoor in Utrecht. Ze wilden in gesprek met arriverend bankpersoneel over ‘klimaatonvriendelijke investeringen in de Nederlandse veehouderij’. 

De ‘Greenpeacers’ hebben volgens de milieuorganisatie tientallen gesprekken gevoerd, veelal positief.

Volgens een woordvoerder van Greenpeace denken bankmedewerkers vaak nog dat hun bank groen en verantwoord opereert. Uit onderzoek van de milieuorganisatie blijkt dat de bank - die het grootste deel van de agri-sector financiert - vlees en zuivel nog steeds ziet als groeimarkt. De investeringen van de bank in de vee-industrie blokkeren de noodzakelijke transitie naar een duurzame en klimaatvriendelijke landbouw, vindt Greenpeace.

Maar volgens de bank is het beleid ‘een stuk genuanceerder dan Greenpeace doet voorkomen’ en neemt de bank zijn verantwoordelijkheid om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen die zijn afgesproken in Parijs. ,,Daarin verschilt ons doel niet van Greenpeace. Het heeft ook onze voorkeur om samen te werken aan het klimaat, in plaats van elkaar daarop te bevechten”, zo luidt de reactie.

De Rabobank zegt verder voorstander te zijn van verduurzaming en innovatie in de landbouw ‘omdat dát nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan. Daar investeren we ook in, met vele miljoenen tegelijk.’

 1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.
 2. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”