Volledig scherm
© Lex van Lieshout

Griekenland mag van het strafbankje af

Brussel heeft een punt gezet achter het begrotingsbewind tegen Griekenland. Het land staat er stukken beter voor en mag daarom van het economische strafbankje af. 

De EU-landen hebben vandaag ingestemd met het beëindigen van de begrotingsprocedure. 

De besparingskuur werd ingesteld nadat in het najaar van 2009 duidelijk werd dat Griekenland afstevende op een begrotingstekort van 15 procent van het bruto binnenlands product. De overige lidstaten moesten bijspringen om Griekenland financieel overeind te houden. 

Bijna acht jaar later heeft Athene het tekort weten om te zetten in een overschot van 0,7 procent. EU-commissaris Pierre Moscovici noemde dit 'een ongeziene prestatie' in Europa. Zijn verwachting is dat Griekenland dit en volgend jaar op het goede spoor blijft.

Staatsschuld

Griekenland kampt nog wel met een staatsschuld van 179 procent. Tegen die achtergrond sloten de linkse regering in Athene en haar kredietverleners twee jaar geleden een akkoord over een nieuw steunprogramma van 86 miljard euro.

Dit programma verstrijkt volgend jaar zomer. Het land geniet wel al wat meer vertrouwen van de financiële markten. Zo kon Griekenland onlangs 3 miljard euro ophalen voor staatsleningen van vijf jaar. 

Tijdens de financiële crisis van 2011 kampten 24 van de 28 EU-landen met een buitensporig tekort. Dit is meer dan de toegestane maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product. Nu Griekenland van de lijst is gehaald zijn er nog drie landen over: Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië.