Volledig scherm
© epa

'Griekse tegenvoorstellen hervormingen onvoldoende'

De tegenvoorstellen van Griekenland voor hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun vallen niet in goede aarde bij de geldschieters van het Zuid-Europese land. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee anonieme EU-bronnen. Die bestempelen de voorstellen als ,,onvoldoende'' en ,,onacceptabel''.

Athene onderhandelt al maanden met haar geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) over de Griekse schuldenkwestie. Griekenland heeft geld nodig, maar voelt weinig voor hele scherpe bezuinigingen en hervormingen waar de geldschieters op hameren.

Brussel liet via een woordvoerder weten, dat 'EU-bronnen' niet namens de Europese Commissie spreken. De experts van de geldschieters zijn de voorstellen van de Grieken sinds dinsdagochtend aan het bestuderen.

Nader overleg
Vorige week woensdag hadden Tsipras en Juncker overleg in Brussel. Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem schoof toen aan. Toen al spraken de betrokkenen af dat Athene met tegenvoorstellen zou komen, maar die lieten langer op zich wachten dan gedacht, stellen bronnen tegen ANP.

Het is op dit moment nog onzeker of er woensdag een gesprek plaatsvindt tussen de Griekse premier Alexis Tsipras en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. ,,Laten we eerst de voorstellen bestuderen voordat we volgende stappen zetten'', aldus een zegsman van de Europese Commissie. Hij wilde niets kwijt over de inhoud, zolang de instellingen de voorstellen toetsen.

Volledig scherm
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. © anp

'Griekse pensioenen hervormen'
Het is voor de eurolanden ,,ondenkbaar'' dat Griekenland het eigen pensioenstelsel ongemoeid zou laten en de pensioenleeftijd niet zou verhogen. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z.

Hervormingen in het pensioenstelsel zijn een van de eisen van de eurolanden om Griekenland een laatste tranche van eerder toegezegde leningen te geven. De deadline voor de Grieken ligt eind deze maand, maar een eventueel akkoord zal ook nog door de parlementen van een aantal eurolanden moeten worden goedgekeurd. Er is ,,echt weinig tijd'', zei Dijsselbloem.

Onderschatting
Hij zei dat hij zelf nog niks heeft gezien van de voorstellen die de Griekse regering dinsdag bij de Europese geldschieters heeft ingediend. Dijsselbloem waakt voor te groot optimisme. Volgens hem onderschat de Griekse regering de complexiteit van het proces waarbij de begroting op orde moet worden gebracht en tegelijk de economie weer op de rails moet worden gezet. ,,Dat vergt nogal wat ingrepen.''

Dijsselbloem wilde niet ingaan op uitlatingen van bewindspersonen uit de Griekse regering. Geruchten over een uitstel voor Griekenland van negen maanden ontkende hij. ,,Dat is niet aan de orde. Alle speculatie is prematuur.''