Volledig scherm
© ANP Xtra

Griepgolf na 19 weken bijna het land uit, kosten 1,3 miljard

Na 19 weken is de griepgolf zo goed als het land uit. De epidemie duurde dit jaar fors langer dan gemiddeld en dat is ook te merken aan de kosten voor verzuim. Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, beraamt die op 1,3 miljard euro. 

Dat is fors hoger dan de 550 miljoen euro die in 2016/ 2017 werd uitgegeven. Uit de analyse van Acture blijkt verder dat mannen tijdens de griepgolf gemiddeld vaker snotterend thuis zaten. Vrouwen zouden 84 procent meer hebben verzuimd dan normaal door griep, mannen 116 procent. 

Acture kwam op het bedrag van 1,3 miljard euro door te rekenen met 261 werkdagen per jaar, een gemiddeld jaarinkomen van 30.000 euro, een landelijke loonsom van 206 miljard en de loonsom van klanten van Acture van 2016 en 2017. 

,,Het is te hopen dat de griepgolf nu snel overgaat. We zien in de cijfers dat de wintermaanden echt flink hebben huisgehouden, maar dat er op dit moment nog steeds relatief veel zieken zijn", reageert Leo Bil, directeur sociale zekerheid van Acture. 

Staartje

Volgens de laatste gegevens van gezondheidsinstituut Nivel waren afgelopen week zo'n 36 op de 100.000 mensen geveld door griep. Een week eerder stond de teller nog op 55. Er is sprake van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn. De epidemie is echter pas officieel voorbij als we twee weken achter elkaar onder deze epidemische grens zitten.

Gemiddeld duurt een griepepidemie ongeveer negen weken. De huidige epidemie duurde echter ruim twee keer zo lang. Huisartsen zagen dit seizoen vooral veel jonge kinderen en ouderen met griepachtige verschijnselen.

Het Nivel baseert zich op cijfers van veertig huisartsenpraktijken. Lang niet iedereen met griep gaat naar de huisarts, maar de gehanteerde methode geeft wel een beeld en maakt vergelijkingen met andere jaren mogelijk.