Volledig scherm
2014-10-07 10:55:52 DEN HAAG (ARCHIEFFOTO) - Shell Moerdijk moet kritischer zijn op veiligheidsrisico's bij het bedrijf. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport over de explosies bij het bedrijf 3 juni vorig jaar, dat donderdag is gepubliceerd. ANP ARIE KIEVIT © ANP

Groene aandeelhouders belonen ‘duurzamer’ Shell en trekken klimaateisen in

Groen aandeelhouderscollectief Follow This zal op Shells komende aandeelhoudersvergadering niet eisen dat de olie- en gasgigant duurzamer wordt. Het wil de Shell-directie daarmee belonen voor de recent ingezette duurzamere koers.

Follow This van ex-journalist Mark van Baal startte in 2015 met zijn pogingen Shell een groenere koers te laten varen. Dat deed het collectief door op de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen resoluties in stemming te laten brengen waarin het van de energiegigant eist dat die duurzamer wordt.  

Hoewel de resoluties tot nu toe lang geen meerderheid kregen, kregen ze ieder jaar steun van meerdere grote beleggers. Mede daardoor heeft Shell zijn koers gewijzigd. Zo zei Shell eerder begin jaar groen energiebedrijf Eneco te willen kopen, samen met pensioengigant PGGM. Het Nederlands-Engelse bedrijf verdubbelt verder zijn investeringen in duurzame stroom naar 4 miljard dollar per jaar vanaf 2020, liet het eind vorig jaar weten. Verder maakte Shell afgelopen week bekend als eerste grote oliemaatschappij zijn lidmaatschap van de invloedrijke Amerikaanse lobbyclub AFPM op te zeggen. 

Bij die organisatie zijn driehonderd oliebedrijven aangesloten, waaronder BP, Chevron, Exxon en Total. Volgens Shell gaan de klimaatambities van AFPM niet ver genoeg. Zo zette de club zich afgelopen jaar in om de uitstootregels voor nieuwe auto’s in de Verenigde Staten te versoepelen.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Ben van Beurden vorig jaar voor de jaarlijkse Shell-aandeelhoudersvergadering in het Scheveningse Circustheater © ANP

Intensief overleg

Vanwege deze koerswijziging zal Follow This op 21 mei dit jaar geen resolutie indienen op de aandeelhoudersvergadering van Shell. ,,Dankzij de beleggers die Shell aanmoedigden door voor onze klimaatresoluties te stemmen, formuleerde Shell als eerste olie- en gasbedrijf ter wereld een klimaatambitie”, complimenteert Mark van Baal van Follow This het bedrijf. ,,Vooral het feit dat deze ambitie ook de uitstoot van Shells producten behelst, was een industry-leading stap. Olie- en gasbedrijven stelden namelijk altijd dat de uitstoot van hun producten buiten hun verantwoordelijkheid viel.”

Volgens Van Baal is het besluit tot het intrekken van de klimaatresolutie tot stand gekomen na intensief overleg met de beleggers die afgelopen jaar de eisen aan Shell ondersteunden. Daaronder zijn Aegon, NN Investment Partners, MN, Van Lanschot Kempen, Actiam en Blue Sky Group. 

Follow This beklemtoont dat Shell er nog niet is. Met het intrekken krijgt Shell uitstel, stelt hij. ,,Met het intrekken van de resolutie willen de beleggers Shell de gelegenheid geven zijn ambities in lijn te brengen met het klimaatverdrag van Parijs.”

Chevron

Het intrekken geeft Follow This bovendien de ruimte om viezere energiebedrijven op de korrel te nemen. Dezelfde klimaatresolutie staat komende maand op de agenda bij de Australische bedrijven Santos en Woodside Petroleum, bij Equinor (Noorwegen) en bij Chevron. ExxonMobil weigert voorlopig de klimaatresolutie ter stemming te brengen.

Volledig scherm
Mark van Baal, initiatiefnemer van groen aandeelhouderscollectie Follow This die Shell en andere oliegiganten wil dwingen tot een meer duurzame koers © RV