Een flespompoen, ook wel butternut genoemd, met rechts het laseretiket.
Volledig scherm
Een flespompoen, ook wel butternut genoemd, met rechts het laseretiket. © Jumbo

Groenten bij Jumbo krijgen laseretiket om plasticberg te verkleinen

Jumbo wil  het gebruik van plastic verpakkingen voor groente sterk terugdringen. De supermarktketen gaat deze zomer de etiketten met een laser op de groenten branden. 

Quote

We zijn trots op de stappen die we zetten in het aanbieden van duurzame groente en fruit

Klaas de Boer, , Directeur inkoop en verkoop Vers bij Jumbo

De nieuwe natuurlijke etiketten worden in eerste instantie op gember, courgette en flespompoen gelaserd. Bedoeling is dat daarna ook andere groenten volgen. Volgens Jumbo gaat het laseren niet ten koste van de smaak, geur of de houdbaarheid van groente.

Met de nieuwe methode wordt plastic verpakkingsmateriaal overbodig, stelt Jumbo. ,,We zijn trots op de stappen die we zetten in het aanbieden van duurzame groente en fruitproducten", zegt Klaas de Boer, directeur inkoop en verkoop Vers. ,,Klanten letten steeds meer op milieu en gezondheid bij de keuze van producten." 

Jumbo is de eerste landelijke supermarktketen die laseretiketten invoert, maar niet de eerste super. Regionale keten Hoogvliet, hoofdkwartier Alphen aan den Rijn, begon er vorig jaar al mee en gebruikt de techniek onder meer bij de meloenen.

De groente en fruitafdeling van een Jumbo
Volledig scherm
De groente en fruitafdeling van een Jumbo © Jumbo

Duurzame initiatieven

Overbodige verpakkingsmaterialen in supermarkten liggen al enige tijd onder vuur. Zo worden in verschillende landen zogeheten 'plastic attacks' gehouden bij supermarkten waarbij klanten na het doen van hun boodschappen alle overbodige verpakkingen achterlaten. 

Jumbo neemt nog meer duurzame initiatieven, liet het weten. Zo verwacht de super dat het aandeel Nederlandse aardappelen, groente en fruit in het schap met een PlanetProof certificering voor het einde van het jaar is gestegen tot bijna 80 procent. 

Gember met laseretiket
Volledig scherm
Gember met laseretiket © Jumbo
Courgette met laseretiket
Volledig scherm
Courgette met laseretiket © Jumbo