Volledig scherm
Links Kornuit bier, rechts de versie de Lidl: Kordaat

Grolsch verliest rechtszaak om biermerk, Lidls Kordaat mag blijven

Grolsch heeft de rechtszaak tegen Lidl over het biermerk Kordaat verloren. De bierbrouwer wilde dat Lidl onmiddellijk stopte met de verkoop van huismerk Kordaat omdat die naam te veel lijkt op het Grolschmerk Kornuit. Maar de rechter gaf Lidl gelijk. Grolsch beraadt zich nu over een hoger beroep.

Direct na de introductie van Kordaat sommeerde Grolsch de Lidl al om te stoppen met de verkoop, omdat het merk teveel zou lijken op Kornuit. Maar Lidl weigerde dat, waarna Grolsch naar de rechter stapte. Die geeft Grolsch nu ongelijk. Volgens de voorzieningenrechter is er geen sprake van verwarringsgevaar. De namen lijken weliswaar op elkaar: ze beginnen allebei met ‘kor’ en eindigen op ‘t’. Maar de klemtoon ligt op de tweede lettergreep en daarin zijn de letters verschillend. Daarom is te weinig overeenstemming om voor een gevaar van verwarring te zorgen, vindt de rechter. Verder zijn er niet voldoende visuele overeenkomsten in de beeldmerken van Kornuit en Kordaat.

Verwarring

Bovendien is de rechter het met Lidl eens dat het gevaar van verwarring ook al klein is, omdat beide merken niet naast elkaar verkocht worden. Kordaat is alleen in Lidl-winkels verkrijgbaar, Kornuit in alle andere supermarkten. Ze zullen in de winkel of in een café nooit naast elkaar liggen en dus kan de consument niet misgrijpen.

Grolsch wees er tijdens de rechtszaak op dat op sociale media veelvuldig de relatie wordt gelegd tussen beide merken en dat consumenten ze wel degelijk met elkaar verbinden. De rechter vond echter dat uitingen in de media of op sociale media niet genoeg zijn om te bewijzen dat ook de gemiddelde consument die relatie tussen de merken legt. Daarom vindt de voorzieningenrechter dat geen sprake is van een inbreuk. Hij veroordeelde Grolsch ook tot de betaling van de proceskosten van meer dan 31.000 euro. 

Geschokt

Volgens woordvoerder Koert van ‘t Hof is de Twentse brouwerij ‘verrast en geschokt’ door de uitspraak. ,,Wij beraden ons nu op vervolgstappen, waaronder een hoger beroep”, aldus Van ‘t Hof. Volgens hem blijven de juristen van Grolsch ervan overtuigd dat er wel degelijk een juridische basis is voor een verbod op Kordaat.

Supermarktketen Lidl reageerde uiteraard verheugd op de uitspraak. ,,Wij zijn heel erg blij met de uitspraak van de rechter dat ons biermerk Kordaat vrijwel niet overeenstemt met het merk Kornuit van Grolsch, en dus daarom geen sprake is van merkinbreuk. Kordaat is een op zichzelf staand biermerk met een krachtige, herkenbare identiteit. De merkontwikkeling van Kordaat is een zorgvuldige procedure geweest waar Lidl van haar eigen kracht is uitgegaan. Dit premium pilsener is op geen enkele manier een kopie van welk bestaand biermerk dan ook”, aldus het persbericht van Lidl.