Volledig scherm
Door het kraken van de Ziggo-smartcard kan spotgoedkoop tv worden gekeken. © ANP XTRA

Groningers kraken smartcard Ziggo: 200 man op één tv-abonnement

Twee Groningers zijn opgepakt voor tv-piraterij. De mannen zouden op grote schaal smartcards van Ziggo hebben gekraakt. Dat signaal verkochten ze met een decoder door aan bijna tweehonderd mensen, die daardoor spotgoedkoop tv konden kijken.

Volledig scherm
Het logo van kabeltelevisie aanbieder Ziggo. © ANP XTRA

De piraterij duurde ruim drie jaar en werd vorig jaar door Ziggo ontdekt na een anonieme tip. Komende maandag staan de twee verdachten voor de rechter. Het gaat om mannen van 49 en 40 uit Groningen. De oudste leverde volgens het OM klanten aan en hielp ze als monteur wanneer het televisiesignaal niet goed doorkwam.

De jongste verdachte zou de code van de smartcard hebben gekraakt. Ook zou hij ontvangstkastjes, zogeheten Dreamboxes, hebben verkocht via Marktplaats.

Het gebruik van Dreamboxes om illegaal televisie te kijken is wijdverbreid. 
De decoder is op zichzelf volstrekt legaal, maar dat verandert als er illegale software op wordt gezet. Op internet, bijvoorbeeld handelsplatform Marktplaats, zijn  talloze aanbieders te vinden. 

Vrijwillig inleveren

Quote

Wij schatten dat duizenden mensen illegaal televisie­kij­ken op deze manier

Alexis van Liebergen, VodafoneZiggo

In Enschede deed de politie eind januari een inval bij Euro Global, na een tip dat het bedrijf honderden gemanipuleerde Dreambox-ontvangers had verkocht met illegale software. 

Gebruikers konden daardoor het totale zenderaanbod van Ziggo bekijken, plus zenders als Fox Sports en Film1. Na een oproep van de politie leverden 65 inwoners van Enschede hun Dreambox vrijwillig in. In ruil kregen zij geen straf.

In 2016 eisten Ziggo en beveiligingsbedrijf Irdeto voor de rechtbank van Zutphen 1,6 miljoen euro wegens misgelopen abonnementsgelden door smartcardfraude.

Hoofdverdachte Hakan A. uit Apeldoorn verkocht daarbij op grote schaal aangepaste Dreambox-ontvangers. In 2013 werd hij samen met zes handlangers gearresteerd door de politie. Het was de eerste strafzaak waar zulke fraude centraal stond.

Boetes tot 82.000 euro

De Groningers runden een vergelijkbaar handeltje. Beide verdachten moeten komende maandag voor de rechter komen. Ze riskeren tot vier jaar celstraf en boetes tot 82.000 euro. 

H
et OM wil niet zeggen hoe de verdachten aan de kennis kwamen om de Ziggo-kaarten te kraken. Ook zegt justitie niet waar hun klanten vandaan kwamen.

Duizenden zwartkijkers

Ziggo laat in een reactie weten tevreden te zijn dat de Groningers in de kraag zijn gevat. De kabelaar zegt de nodige schade te leiden door het illegale kijken. ,,Wij schatten dat er duizenden Nederlanders zijn die op deze wijze tv-kijken," vertelt Alexis van Liebergen. ,,Een speciaal team maakt bij ons  actief jacht op fraudeurs."

Wat de jaarlijkse schade door freeriders is, wil de kabelaar niet kwijt. Hetzelfde geldt voor details over de wijze waarop het zwartkijkers probeert te ontmaskeren. ,,We willen deze groep niet onnodig wijzer maken."

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP/Bart Maat