Volledig scherm
© Sem van der Wal

Grootste verlies ooit voor Blokker

Blokker Holding is vorig jaar nog dieper in de rode cijfers beland. Het familiebedrijf had te maken met hoge kosten vanwege de ontmanteling van het winkelconcern. Maar ook de prestaties van de winkelketens vielen weer tegen.

Blokker Holding zag zijn verliezen vorig jaar oplopen tot 344 miljoen euro, tegenover 180 miljoen euro in 2016. Ruim de helft van het verlies kwam voor rekening van de grootscheepse reorganisatie. 

De opbrengsten daalden bij Blokker Holding van bijna 2 miljard euro naar circa 1,6 miljard euro. Die daling is grotendeels te verklaren door winkelsluitingen en het wegvallen van de verkochte ketens. 

Het familiebedrijf zette vorig jaar een grondige koerswijziging in, die in feite neerkwam op een opheffing van het concern. Het verkocht winkelketens Xenos, Leen Bakker en Intertoys, sloot honderden winkels (waarvan honderd Blokkers) en zijn distributiecentrum in Mijdrecht en schrapte bijna 2000 banen. 

Tegenvaller

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Maar Blokker Holding moest vandaag ook toegeven dat de commerciële resultaten vorig jaar tegenvielen. Wel werden in het laatste kwartaal van 2017 de eerste positieve tekenen van de nieuwe strategie zichtbaar, stelt Blokker. Het bezoek aan de winkels zou weer toenemen.

De uitvoering van de nieuwe strategie ligt op schema, aldus Blokker Holding, ondanks het grootste verlies ooit. De onderneming noemt de financiële basis 'sterk', onder meer met een kredietlijn van bijna een half miljard euro. De aandeelhouders en de raad van commissarissen bevestigen dan ook het vertrouwen, aldus het concern.

'Turbulent jaar'

,,We hebben een turbulent jaar achter de rug met de meest omvangrijke herstructurering en desinvesteringen ooit voor ons concern'', aldus financieel topman Jeroen Visser in een toelichting op de teleurstellende jaarcijfers. Hij benadrukt dat 'dit alles onderdeel is van de ingezette strategiewijziging.'

Die gaat komende tijd nog door. Winkelketens Big Bazar en Maxi Toys worden verkocht. Ondanks de voorzichtige tekenen van herstel zal het winkelbedrijf ook dit jaar nog niet uit de rode cijfers komen, voorspelt Michiel Witteveen, de waarnemend topman die de onlangs wegens 'verschil van inzicht' vertrokken Casper Meijer opvolgde.  ,,Gelukkig lijkt de trend aan het slot van het jaar om te slaan. We hebben voorzichtige signalen dat het beter gaat. Werken aan herstel voor Blokker blijft een pittig proces waar we ons allen hard voor maken.''