Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Grote beleggers eisen klimaatstappen Shell

Zes van de tien grootste Nederlandse aandeelhouders van Shell eisen dat het olie- en gasconcern meer doet voor het klimaat. In een gezamenlijke verklaring vragen ze Shell en de hele olie- en gassector emissies af te bouwen in lijn met de doelstellingen van VN-klimaatpanel IPCC. Het gaat onder meer om aandeelhouders als NN, Aegon en Achmea.

De verklaring werd een aantal dagen geleden al aangekondigd. Toen moest er over de inhoud van de verklaring nog gesproken worden. Aegon, Actiam, MN, NN Investment Partners, Van Lanschot Kempen en Blue Sky Group ondertekenen de verklaring. De aandeelhouders werken samen met duurzaamheidsorganisatie Eumedion aan het schoner maken van de oliesector.

De doelstellingen van het VN-klimaatpanel IPCC komen volgens Follow This, een verbond van ‘groene’, activistische aandeelhouders van oliebedrijven, neer op een reductie van de emissies van minimaal 65 procent in 2050. Shell zou met het huidige beleid blijven steken op een reductie van 30 procent.

Groener beleid

Follow This probeert al jaren Shell richting een groener klimaatbeleid te duwen. Daarvoor diende het steevast resoluties in op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het Nederlands-Britse concern. Dit jaar is die resolutie op voorhand door Follow This ingetrokken. ,,Dit is precies wat we in onze klimaatresoluties vragen”, zegt Mark van Baal namens de beleggersclub. Follow This heeft wel nog klimaatresoluties uitstaan bij Shell-branchegenoten BP, Chevron en Equinor.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”