Volledig scherm

'Grote blunders en grote fouten bij SNS'

De SNS-top heeft 'grote blunders en grote fouten' begaan. Dat zei premier Rutte, die de val van de bank wijt aan 'mismanagement'. Rutte heeft grote moeite met de nationalisatie van SNS Reaal. Voor de redding van de bank heeft de overheid gisteren 3,7 miljard euro op tafel gelegd.

Het parlement gaat morrend akkoord met de redding. De fracties in de Tweede Kamer hekelen de 'megalomane' handelwijze van de topbestuurders van SNS, schrijft het AD vandaag.

Alleen de PVV is ronduit tegen. 'Hoe is het mogelijk dat dit kabinet 3,7 miljard euro van ons belastinggeld uitgeeft aan een bank die er zelf een puinhoop van heeft gemaakt, terwijl de werkenden en ouderen van ons land met miljarden aan belastingverhogingen worden gepakt?' zegt PVV-leider Geert Wilders.

De nationalisatie was nodig nadat rekeninghouders de afgelopen 2 weken 2,3 miljard euro aan spaargeld weghaalden. Door de redding is het geld van 1 miljoen betaalrekeninghouders en 1,6 miljoen spaarders veilig. Samen hebben ze ruim 35 miljard euro uitstaan bij SNS.

ABN Amro, ING en Rabobank moeten via een speciale heffing een miljard euro meebetalen aan de redding van SNS. Dat is veel, maar minder dan de 5 miljard euro die een faillissement van de bank/verzekeraar hen anders had gekost. De banken staan wettelijk garant voor elkaar.

SNS Reaal is al de derde bank die met overheidsgeld wordt gered. In 2008 trok toenmalig minister van Financiën Wouter Bos 17,8 miljard uit om ABN Amro van Fortis los te maken. ING kreeg in hetzelfde jaar 10 miljard euro overheidssteun en SNS Reaal 750 miljoen euro.

De nationalisatie betekent het einde van SNS-baas Ronald Latenstein. Hij vertrekt zonder bonus.

  1. Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektri­sche auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden

    Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt.