Grote energievergelijkers: Blijf zitten, stap niet meer over
EnergiecrisisDe onrust over de stijgende energieprijzen is zo groot dat online vergelijkingssites Nederlanders voor het eerst in hun bestaan aanraden om niet over te stappen.
Adviseerden online vergelijkingssites Nederlanders tot vorige week om hun energieprijzen een jaar vast te zetten, door de extreme prijsstijgingen en tariefschommelingen van de laatste dagen raden ze inmiddels aan om op de korte termijn niets te doen. Een advies dat compleet tegen hun verdienmodel in gaat.
,,De prijsstijgingen zijn de laatste dagen zo extreem dat er veel onrust in de markt is”, stelt Sanne de Jong-Bins van grote speler Gaslicht.com. Veel mensen zijn paniekerig, constateert de vergelijker. ,,We willen hen tegen zichzelf en dergelijke hoge prijzen beschermen. Het is verstandiger om komende dagen af te wachten.”
Wijsheid
Gaslicht.com heeft zijn energievergelijkingspagina zelfs van de homepage gehaald. ,,We hebben onze energievergelijker een minder prominente plek gegeven”, bevestigt De Jong-Bins.
Vergelijkingssite Pricewise denkt er hetzelfde over en staakt bovendien alle online reclame-uitingen voor het overstappen. ,,Het eerlijke antwoord is dat wij het momenteel ook even niet weten wat wijsheid is”, zegt Tomas Bleker. ,,Niemand weet wat de prijzen gaan doen. Wij gaan het overstappen daarom niet meer pushen. Alleen als je echt moet overstappen, zou ik dat doen. Anders even niet.”
Beperkte waarde
Niemand weet wat de prijzen gaan doen, wij gaan het overstappen niet meer pushen
De derde grote vergelijker, Independer, heeft vanmiddag besloten zo snel mogelijk een nadrukkelijke waarschuwing te plaatsen op zijn vergelijkingsmodule. ,,We blijven open, maar door de enorme prijsschommelingen hebben onze vergelijkingen momenteel beperkte waarde”, stelt energie-expert Joris Kerkhof van Independer. ,,We vinden dat we klanten daar duidelijk op moeten wijzen.” Hij noemt het een goede zaak dat de grote vergelijkers één duidelijke lijn trekken.
Het ‘niet overstappen’ advies komt ook nu energiebedrijven zich massaal terugtrekken van de populaire vergelijkers. Zijn die normaliter hard nodig om klanten te trekken - Nederland kent met 60 aanbieders een enorm concurrerende markt - nu kunnen consumenten op zowel Independer, Gaslicht.com en Pricewise nog maar uit een handjevol aanbiedingen kiezen.
Eigenlijk vallen het nauwelijks aanbiedingen te noemen, de tarieven zijn immers torenhoog. Eerder verdwenen al de aantrekkelijke welkomstkortingen.
Niet happig
We willen mensen tegen zichzelf en dergelijke hoge prijzen beschermen
Het voordeligste jaarcontract voor een gemiddeld huishouden was bij Gaslicht.com vrijdag ruim 4200 euro, ruim duizend euro meer dan een week geleden en dubbel zo hoog als in 2020. Bij Pricewise kostte het goedkoopste jaarcontract bijna 4.400 euro, op Independer was nog één aanbieding van 3706 euro te vinden.
Volgens de energievergelijkers lijken energiebedrijven momenteel niet happig om nieuwe klanten aan te nemen. Reden voor de officieuze klantenstop zijn de torenhoge prijzen, die bovendien sterk schommelen. Het risico is te groot dat energieleveranciers alleen maar verliezen op zulke klanten, stellen ze.
De vergelijkingssites hebben afgelopen tijd overigens nog goed geboerd. In september was het een waar gekkenhuis, bij Independer werden ruim 40 procent meer energiecontracten afgesloten dan in september 2020. Aanleiding was dat veel energiebedrijven de prijzen van hun langjarige contracten per 1 oktober fors ophoogden.
Zekerheid
Joris Kerkhof spreekt van ,,een uitzonderlijke piek, zeker nu bijna iedereen dat in de laatste dagen van september deed”. Volgens de energie-expert hebben de meeste mensen hun gas en stroomtarief voor een jaar vastgezet. ,,Maar ook contracten voor drie en vijf jaar kwamen relatief veel voor. ,,Mensen kiezen voor zekerheid.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Shell bijt van zich af in discussie over recordwinst
De recordwinst van Shell roept heftige emoties op. Maar het bedrijf is zich van geen kwaad bewust. -
Ongekende prijsverhogingen energie: vanaf 1 oktober is nieuw contract honderden euro's duurder
Opnieuw zijn energieleveranciers genoodzaakt hun tarieven voor gas en elektriciteit fors te verhogen. Nieuwe jaarcontracten zijn vanaf morgen (1 oktober) voor een gemiddeld huishouden honderden euro’s duurder dan vandaag, stellen vergelijkingssites Gaslicht en Independer. -
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen. -
PREMIUM
3000 Nederlandse Philips-medewerkers die blijven, krijgen andere positie: ‘Onrust zal voortduren’
De grootscheepse reorganisatie bij Philips, waarbij de komende jaren duizenden banen verdwijnen, gaat gepaard met een omvangrijke stoelendans. Alleen al in Nederland krijgen drieduizend werknemers straks een andere positie. -
VIDEO
Kabinet bij elkaar over exploderende gasprijs: ‘We beraden ons op ingrepen’
Een deel van het kabinet komt dinsdag bij elkaar om een oplossing te verzinnen voor de fors stijgende gasprijs. Ook staat het onderwerp morgen op de agenda van de ministerraad. De energierekening dreigt voor veel burgers en bedrijven de pan uit te rijzen. ,,Het kabinet gaat zich beraden over of er ingrepen nodig zijn en zo ja, welke dan’’, zegt demissionair minister Hoekstra (Financiën).
-
PREMIUMEnergiecrisis
We kunnen onze borst nat maken: ‘Energiecrisis is al gaande’
Terwijl Nederland en Europa kampen met een gastekort en fors oplopende prijzen zijn de Nederlandse gasvoorraden maar voor ruim de helft gevuld. Normaal zijn ze bijna vol. -
-
-
PREMIUM14
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel. -
Schoonmaaktip van de week12
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken.
11 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMaria Yvonne Franssen
Monique Thomson-Bean
Anoniem
Dijk
Peter de Jong