Grote loonkloof met Oost-Europa
Werknemers in Midden- en Oost-Europa verdienen met precies hetzelfde werk drie- tot negenhonderd euro per maand minder dan hun collega’s in Nederland. Dat zegt de Europese vakbondskoepel Etuc op basis van een uitgebreide studie, die vandaag wordt gepubliceerd.
Opleiding, werkervaring of productiviteit rechtvaardigt die loonkloof niet. Volgens de nooit eerder zo precies uitgevoerde studie is de loonachterstand het kleinst in Litouwen (313 euro) en het grootst in Roemenië (944 euro), in beide gevallen gecorrigeerd voor de (lagere) kosten van levensonderhoud.
Wordt er rekening gehouden met leeftijd, vaardigheden, opleiding en ervaring, dan is de loonkloof met Nederland (het onderzoek is gericht op Duitsland, maar die nettolonen ontlopen elkaar nauwelijks) nog groter: respectievelijk 469 en 1058 euro.
Uitbuiting
PvdA-Europarlementariër en oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius noemt de uitkomsten ‘razend interessant’. ,,Als de enorme loonverschillen tussen Oost en West niet worden afgeschoven op lagere kosten van levensonderhoud, dan wel op verschil in opleiding, werkervaring of productiviteit. Nu blijkt dat die laatste verschillen er helemaal niet zijn en dus niets die lagere lonen rechtvaardigt. Uitbuiting van werknemers in Midden- en Oost-Europa is gewoon een businessmodel geworden.”
Confederaal secretaris Esther Lynch van de Europese vakbondskoepel Etuc spreekt onomwonden van een ‘loonstraf’ voor werknemers in de MOE-landen, een afkorting voor de voormalige Oostbloklanden binnen de EU. De koepel, met 89 aangesloten vakorganisaties in 39 landen, eist voor heel Midden- en Oost-Europa een snelle loonsverhoging van meer dan de inflatie. En omdat de vakbeweging in het ex-Oostblok niet sterk staat, wil ze dat Brussel, de Europese werkgevers en regeringen in West-Europa daarbij helpen.
Gevaar
Jongerius is het daar volmondig mee eens en ziet ook de ratio erachter. ,,Meer economische samenhang in Europa is van levensbelang, en echt niet alleen voor Zuid- of Oost-Europa. Iedereen heeft belang bij een faire en eerlijke loonontwikkeling. Blijft dit uit, dan brengen we de eurozone en ons hele systeem in gevaar. "
Dat snelle en forse loonsverhogingen in Midden- en Oost-Europa de lokale economieën juist in gevaar kunnen brengen, zoals tegenstanders beweren, bijvoorbeeld omdat het de concurrentiepositie verzwakt, gaat er bij Jongerius niet in.
,,Meer koopkracht genereert ook weer groei. Daar profiteren bedrijven ook van.” Julian Scola van Etuc vindt dat evenmin een serieus bezwaar: ,,Concurrentie op loon is hoe dan ook foute boel. Je kunt er toch geen beleid van maken om mensen nog verder uit te buiten?” De achterstand is al veel te groot, zegt hij, omdat de lonen niet zijn meegegroeid met de ene na de andere productiviteitsverhoging in de MOE-landen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8 vragen2
Even wachten met huis kopen nu de prijzen dalen, of juist niet?
De huizenprijzen dalen hard, wat te doen als je wilt kopen of verkopen? Wachten of niet? Acht vragen en antwoorden. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
114
Fleecedekens, pantoffels en toiletpapier vliegen de winkels uit bij Action
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
PREMIUMUPDATE
Lightyear-deel failliet verklaard: 620 medewerkers verliezen hun baan
HELMOND - Lightyear is deels failliet verklaard. Daardoor verliezen 620 medewerkers hun baan. -
-
-
vakbonden geschokt39
Massaontslag bij Philips: 6000 banen weg wereldwijd, afdeling in Eindhoven hard geraakt
Philips schrapt wereldwijd 6000 banen. In Nederland verdwijnen 1100 banen, vooral Philips Research in Eindhoven wordt hard geraakt. Bij Philips in Best en op de High Tech Campus in Eindhoven kost de reorganisatie naar schatting tussen de 700 en 750 arbeidsplaatsen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Marie-José wonen apart maar delen kosten: ‘Houden niet ieder dubbeltje bij’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marie-José heeft alleen zin om te koken als Ron bij haar is. ‘En anders zit er een Van der Valk vlakbij.’