Grote meerderheid Eneco-gemeenten wil cashen
EnquêteOok zonder Den Haag gaat Eneco vrijwel zeker de verkoop in. Zeker veertig gemeenten willen hun aandelen kwijt, blijkt uit een grote enquête van deze krant. Zij bezitten ruim 75 procent in het energiebedrijf.
Veertig gemeenten willen hun Eneco-aandelen verkopen, acht houden.
Het is een formidabel dilemma: cashen de 53 Eneco-gemeenten hun aandelen of houden ze hun jaarlijkse dividend? Een beslissing is gewenst nu Eneco eind januari is afgesplitst van netbeheerder Stedin en als gewoon commercieel bedrijf door het leven gaat. Voor 31 oktober klokke 18:00 eist de Aandeelhouderscommissie van Eneco (AHC) hom of kuit.
Bij verkoop vaart de zilvervloot binnen: het groene energiebedrijf is 2,5 tot 2,9 miljard euro waard. Rotterdam kan als grootste aandeelhouder (32 procent) ruim 850 miljoen euro tegemoet zien, Dordrecht ca 250 miljoen. Andere gemeenten bezitten vaak beduidend minder aandelen, maar ontvangen nog steeds miljoenen tot tientallen miljoenen.
Deze krant stuurde alle 53 colleges van b&w een vragenlijst: wilt u verkopen of houden en waarom? Wat is de verwachte opbrengst? Welke voorwaarden stelt u? Zijn Gazprom of Shell acceptabele kopers? Veertig colleges van B&W stuurden de lijst terug.
(Bekijk op onderstaande kaart hoeveel Eneco-aandelen jouw gemeente heeft en wat ze waard zijn)
Standpunt
Volgende week stemt Rotterdam en is er normaliter een meerderheid
De resultaten: 34 eigenaren kiezen verkopen. Zij zijn goed voor 70,5 procent van de Eneco-aandelen. Slechts vier gemeenten - Amstelveen, Aalsmeer, Ridderkerk en Den Haag – willen behouden. Bij elkaar bezitten ze een vijfde in Eneco. Twee gemeenten Hellevoetsluis (0,9%) en Lingewaal (0,34%) hebben geen standpunt en laten het aan hun gemeenteraad. In Gorinchem (0,68 procent) staakten donderdagavond de stemmen: de helft van de raad is voor, de andere helft tegen.
Van de dertien gemeenten die niet reageerden is de positie grotendeels bekend. Pijnacker-Nootdorp wenst zijn 2,1 procent te verkopen. Hetzelfde geldt voor oa Rijswijk (1,8%) en Westvoorne (0,54%). De Friese gemeenten Ameland, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kolummerland willen houden, maar bezitten samen slechts een magere 0,65 procent van de aandelen.
Al met al wensen veertig gemeenten met ruim 75 procent van de aandelen te verkopen. Acht zijn tegen, van de overige vijf is de positie nog onduidelijk.
Belastinggeld
De hoofdreden voor afstoten is dat het Eneco-belang geen publieke taak meer dient. ,,Eneco is een ‘gewoon’ commercieel energiebedrijf dat internationaal opereert, bijvoorbeeld met de overname van ENI in België en Lightblick in Duitsland,” laat Rotterdam weten. ,,Vanuit bedrijfsbelang logisch, maar het gebeurt uiteindelijk mede dankzij belastinggeld en met alle risico’s voor gemeenten.”
Amstelveen ziet het anders en hamert op Eneco's groene karakter. ,,Energie is strategisch van belang voor Nederland en Eneco is één van de weinige bedrijven die gaat overleven omdat ze een echt duurzame visie hebben. Zo worden we minder afhankelijk van anderen voor onze energie. Daarom zijn er ook publieke belangen om de aandelen te houden.”
De meeste gemeenten weigeren vooraf voorwaarden te stellen of geïnteresseerde kopers uit te sluiten: dat drukt de prijs slechts.
Veel colleges verwijzen naar het Aandeelhouderscommissie-document van afgelopen juli: een koper moet Eneco’s groene koers nadrukkelijk onderschrijven. Toch hijsen enkele colleges een rode vlag: ,,Gazprom is omstreden,” zegt Schiermonnikoog. Ridderkerk ,,wil niet in zee gaan met partijen die weinig belang hechten aan duurzaamheid en alleen financiële belangen voor ogen hebben.”
Verder lezen na de foto
Meerderheid
Eneco is belangrijk voor de verduurzaming en mag niet verkocht worden
Adriaan Visser, wethouder Financiën in Rotterdam en voorzitter van de Aandeelhouderscommissie, herkent de uitkomsten. Volgens berekeningen van de AHC is 92 procent van de colleges van b&w vóór verkoop. ,,Maar uiteraard gaat het om wat gemeenteraden beslissen.”
Een vijfde van de raden heeft inmiddels vóór verkoop gestemd. Den Haag, na Rotterdam de grootste aandeelhouder, koos donderdag toch voor houden. Een tegenvaller, maar niet meer dan dat, meent Visser. ,,Volgende week stemt de Rotterdamse raad en is er normaliter een meerderheid voor verkoop.”
Al met al verwacht de Rotterdamse D66-wethouder na 31 oktober de verkoop van Eneco – een veiling of beursgang – voor te kunnen bereiden. ,,Enige onzekerheid lijkt of we de 75 procent halen.” Die grens biedt een koper de mogelijkheid op een statutenwijziging en daarmee absolute controle. ,,In dat geval brengt Eneco meer geld op."
Gazprom is niet wenselijk als nieuwe koper
Visser mag optimisme uitstralen, tegenstanders zien kansen. ,,Deze uitkomst is slechts een dagkoers,” reageert Amstelveense Financiën-wethouder Herbert Raat op de AD-enquête. ,,Den Haag laat zien dat gemeenteraden beslissen. Pas de laatste weken zie ik een politiek inhoudelijke discussie ontstaan. De echte beslissing valt na de Gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart.”
Raat, nota bene VVD-wethouder, noemt verkoop onwenselijk. ,, Eneco is heel belangrijk bij de verduurzaming. Er is veel goed gegaan in de jaren ’90, maar we hebben ook taken te gemakkelijk geprivatiseerd. Laten we die fout niet opnieuw maken.”
De wetsdienaar richt zijn peilen op de grote aandeelhouders, met name Rotterdam. Grootste partij Leefbaar Rotterdam - in 2009 nog tegen verkoop van Eneco - is nu voor. ,,De Leefbaar-raadsleden moeten eens goed terugkijken naar oude interviews met Pim Fortuyn. Die vond dat gas, water en licht in publieke handen moeten blijven. Als Leefbaar straks voor stemt, dan vraag ik me af echt af voor wie ze daar in de bankjes zitten.”
Verder lezen na de foto
Invloed
Vraag is of Raat’s poging succes heeft: Leefbaar Rotterdam lijkt niet verdeeld. In andere gemeenten is het verzet beperkt. ,,Normaliter zullen gemeenteraden het collegestandpunt volgen,” stelt wethouder Albert Abee (Financiën, CDA) van het Zuid-Hollandse Lansingerland, met 3,38 procent de vierde Eneco-aandeelhouder.
Hoe meer gemeenten verkopen, hoe hoger de opbrengst en hoe onaantrekkelijker om aandeelhouder te blijven. ,,De vraag is welke invloed je als kleine aandeelhouder straks hebt als de overgrote meerderheid zijn belang verkoopt.” Nu al ergeren veel aandeelhouders zich aan hun geringe invloed op Eneco.
De meeste gemeenten hebben nog geen plan voor de eventuele Eneco-miljoenen. Het Noord-Hollandse Haarlemmerliede & Spaarnwoude wil de opbrengst besteden aan een nieuw dorpscentrum, een brandweerkazerne en sportvelden. Een school en sportvoorzieningen staan bij Westvoorne hoog op de lijst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Officieel RDW-rapport gaat autokopers beter beschermen: ‘Kan een kat in de zak voorkomen’
De RDW (voorheen Rijksdienst voor het Wegverkeer) gaat voertuigrapporten verstrekken om te voorkomen dat consumenten een ‘kat in de zak’ kopen. Autoverkoopwebsite AutoTrack.nl heeft vanaf 1 augustus de primeur en toont de officiële voertuigrapporten bij de advertenties. Hierin zien autokopers belangrijke informatie over een tweedehandsmodel, zoals de geregistreerde tellerstanden en het aantal vorige eigenaren. ,,Dit kan voorkomen dat je een kat in de zak koopt.” -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
12
Topvrouw KLM voorspelt dat personeelstekorten in luchtvaart nog lang te merken zullen zijn
Hoewel de problemen op Schiphol afnemen, zullen de gevolgen van de personeelstekorten in de luchtvaart net als elders in de maatschappij nog lang te merken zijn. Dat verwacht de nieuwe KLM-topvrouw Marjan Rintel. ,,We zijn bezig rust en stabiliteit te creëren. Is het goed genoeg? Nee, dat is het nog niet, maar het gaat elke week beter.” -
PREMIUM
Russen kiezen Istanbul als toevluchtsoord en helpen Turkse cafés overleven
Je weet dat je aan een echt Turks ontbijt zit als er een tafel bij aangeschoven moet wordt omdat het niet op één tafel past. En als je elke minuut een straatkat bij je bord vandaan moet duwen. -
71
Benzineprijs daalt naar niveau van voor de Oekraïne-oorlog
Het wordt al een tijdje steeds goedkoper aan de pomp en vooral de benzineprijs lijkt nu snel te dalen. Inmiddels is een liter benzine goedkoper dan voor de Russische invasie in Oekraïne. Diesel is nog wel duurder dan begin dit jaar.
-
Doek valt voor duizenden kantoren: geen energielabel, geen kantoor
Tien jaar hadden kantooreigenaren de tijd om hun bezit milieuvriendelijker te maken. Nu de deadline nadert, voldoet nog altijd een op de drie kantoren niet aan de plicht om tenminste energielabel C te scoren. En dat gaat hun ook niet meer lukken. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan?