Grote pensioenfondsen hoeven pensioenen niet te verlagen
De grote pensioenfondsen ABP en PFZW hoeven hun pensioenen dit jaar niet te verlagen. Beide fondsen hebben volgens de eerste berekeningen een dekkingsgraad die hoger is dan de vereiste 90 procent. Bij ambtenaren- en lerarenfonds ABP was dit ruim 92 procent, bij zorgfonds PFZW ruim 91 procent.
Delen per e-mail
Zowel ABP als PFZW maakte voor de berekening gebruik van voorlopige gegevens. ABP verwacht de definitieve cijfers op 21 januari te hebben, PFZW spreekt over ‘enkele weken'. Beide fondsen verwachten echter niet dat het verschil tussen de voorlopige en definitieve gegevens groot zal zijn.
De twee pensioenfondsen behoren tot de grootste van ons land. Samen hebben ze meer dan 5,5 miljoen deelnemers en pensioengerechtigden. De twee fondsen moesten lang vrezen voor kortingen, maar de opleving van de aandelenbeurzen in de afgelopen maanden hebben gezorgd dat de dekkingsgraad genoeg gestegen is.
Voorzitter Joanne Kellermann van PFZW noemt de voorlopige cijfers goed nieuws ,,voor al onze deelnemers werkend in de sector zorg en welzijn”. ,,Het was een heel zwaar jaar voor de mensen die in onze sector werken. We zijn blij dat we op dit punt positief nieuws kunnen brengen.”
Dubbele klap
In oktober van dit jaar leek er nog een dubbele klap te dreigen voor de 6 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgpensioenfonds PFZW: hogere premie en minder pensioen. De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland maakten toen bekend hoe ze ervoor stonden. En dat was niet al te best. Alleen bpf Bouw, het pensioenfonds voor de bouwsector, was veilig.
Er zijn twee oorzaken dat de Nederlandse pensioenfondsen het slecht doen. Ten eerste is dat de lage rente. Hoe lager de rente hoe meer geld de fondsen in kas moeten houden om de pensioenen te betalen. En die rente blijft maar dalen, ook tijdens de coronapandemie. Daarnaast hebben de fondsen veel last van de instorting van de aandelenmarkten in het eerste kwartaal. De beurzen hebben zich daarna wel hersteld, maar ABP en PFZW hebben nog steeds een negatief rendement op hun beleggingen dit jaar.
Jarenlang hebben pensioenfondsen en politiek de kortingen voor zich uitgeschoven. Met de invoering van een nieuw pensioenstelsel zijn kortingen ook minder vaak aan de orde, hopen de pensioenfondsen. Dat nieuwe stelsel wordt vanaf 2022 geleidelijk ingevoerd. Het was de pensioensector er veel aan gelegen om kortingen te voorkomen voor de invoering. Kortingen zijn slecht voor het vertrouwen in het nieuwe stelsel.
Vertrouwen
Dat is het probleem bij het huidige stelsel. Ondanks dat de pensioenkassen jaarlijks voller raakten, werden de pensioenen niet verhoogd. Dat tastte het vertrouwen in het stelsel aan. Toch werd het Nederlands pensioensysteem deze week door pensioenadviesbureau Mercer opnieuw uitgeroepen tot beste pensioenstelsel ter wereld. Desondanks zegt de pensioenadviseur dat de invoering van een nieuw stelsel verstandig is. Juist omdat er weinig vertrouwen is in het huidige stelsel.
Bekijk hieronder onze video's over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Dubbele klap dreigt: hogere premie en minder pensioen
Meer premie voor minder pensioen, dat dreigt de kerstboodschap te worden van pensioenfondsen aan hun deelnemers. Voor de zes miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgpensioenfonds PFZW dreigt zelfs een korting op de pensioenen. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Zorgpensioenfonds trekt 11 miljoen terug na gesprek met Indianenleidster
Pensioenfonds Zorg en Welzijn trekt haar investering van 11 miljoen euro in een omstreden oliepijplijn terug na een gesprek met de Indiaanse activiste Madonna Thunder Hawk. -
Speelgoedmaker maakt Mr. Potato Head genderneutraal
Speelgoedfabrikant Hasbro gaat het speeltje Mr. Potato Head genderneutraal maken. Het speelgoed in de vorm van een plastic aardappel waar je allerlei losse onderdelen als een neus, oren, ogen, een bril en snor in kan steken, verliest dan ook zijn aanspreektitel en gaat verder als simpelweg Potato Head. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.
-
PREMIUMwoningnood23
Jacques (70) voelt zich het land uitgejaagd: ‘Ik heb nu maar een huis in Italië gekocht’
De helft van de Nederlanders die wil verhuizen, heeft veel problemen met het vinden van een nieuwe woning, blijkt uit een peiling van I&O Research. Voor Jacques Stavenuiter (70) is het woningtekort reden om het land te verlaten. ,,Ik moet voorkomen dat ik onder een brug terechtkom.” -
Storing bij Belastingdienst, aangifte doen soms niet mogelijk
De Belastingdienst kampt met een storing op de site waardoor het soms niet mogelijk is om aangifte te doen. Een woordvoerder van de fiscus meldt dat nog niet bekend is wat de oorzaak van de problemen is. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.