Volledig scherm
© anp

Grote verontwaardiging na mishandeling conductrice

Er moet nu écht iets worden gedaan tegen de agressie tegen personeel in het openbaar vervoer. Daar lijken politiek, de Nederlandse Spoorwegen (NS) en NS-personeel het wel over eens. De verontwaardiging is groot, na de ernstige mishandeling van een conductrice in de trein van Schiphol naar Hoofddorp vannacht. NS-personeel is een wilde staking begonnen en blokkeert het spoor bij station Hoofddorp.

Personeelsleden van NS zijn vanmiddag aan een wilde staking begonnen. Het spoor bij station Hoofddorp wordt door hen geblokkeerd en door middel van magnetische blokjes op het spoor krijgt de treindienstleiding het sein 'spoor bezet'.


De groep bestaat uit ongeveer twintig mensen, aldus een woordvoerder van de NS. Hij weet niet in hoeverre reizigers last hebben van de spontane actie van de personeelsleden. ,,Het gaat deze groep er om dat een grens is overschreden. Dat willen ze duidelijk maken.''

Quote

Mishande­ling conductri­ce is ongehoord. Gaat alle perken te buiten!

Melanie Schultz, minister van Infrastructuur en Milieu

De vrouw werd zodanig mishandeld dat ze met diverse breuken in haar gezicht naar een ziekenhuis is gebracht, waar ze vandaag wordt geopereerd. Er is een man aangehouden, maar of hij iets met de mishandeling te maken heeft, is nog onduidelijk.

Bonden riepen direct op tot actie. Zo zou de spoorwegpolitie moeten terugkomen en moeten de toegangspoorten op de stations dicht, vindt FNV Bondgenoten. NS-directie, ondernemingsraad en vakbonden willen op korte termijn in gesprek met de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). Doel is dat de overheid extra veiligheidsmaatregelen neemt.

Vreselijk
Mansveld zelf reageerde vrijdag direct ferm: ,,Blijf met je poten van NS-personeel af.'' Opstelten vindt het ,,vreselijk'' wat er is gebeurd. Het is ,,een ernstige zaak''. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) noemt de mishandeling van de conductrice ,,ongehoord''. Dit ,,gaat alle perken te buiten!'', twitterde ze.

Volgens de politie kan de vrouw zich niets meer herinneren van het moment van de mishandeling. Alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam die de trein niet uit wilde.

774 slachtoffers
Vorig jaar kregen 774 medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen (6,6 procent van het personeel) te maken met fysieke agressie tijdens het werk, zoals geweld, spugen en bedreigingen. In 2013 ging het ook om 6,6 procent van het NS-personeel; toen werden 777 NS'ers het slachtoffer.