Grote zorgen bij KLM-personeel over vliegen op Groot-Brittannië
updateTerwijl Nederland met de verlenging van de lockdown de Britse coronamutant buiten de deur hoopt te houden, worden er nog altijd dagelijks tientallen vluchten met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Schiphol uitgevoerd. De zorgen onder het KLM-personeel groeien met de dag, merkt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC).
Delen per e-mail
De vakbond voor stewards en stewardessen wil daarom snel overleg met KLM hierover. Later vandaag staat een gesprek met de luchtmaatschappij gepland. Een aantal vluchten naar Britse bestemmingen is inmiddels geannuleerd. Voor de overgebleven vluchten moeten passagiers een negatieve coronatest overleggen voordat ze aan boord mogen.
De VNC wil zekerheid dat passagiers daadwerkelijk recent een negatieve test hebben ondergaan, en dat dit goed wordt geborgd en gecontroleerd. Naar verluidt zou daar lang niet op alle luchthavens gecontroleerd worden. Volgens een purser die anoniem wil blijven en die regelmatig vliegt op het Verenigd Koninkrijk zouden er afgelopen weekeinde op een vlucht drie passagiers hebben gezeten die geen test hadden ondergaan. Dat werd pas op Schiphol ontdekt.
Volgens de VNC is er daarnaast behoefte aan meer duidelijkheid over hoe KLM stewards en stewardessen tegen de Britse variant op het coronavirus denkt te kunnen beschermen, zowel aan boord maar ook op nog eventuele nachtstops. Gemiddeld vliegt KLM nog altijd 20 keer per dag naar het Verenigd Koninkrijk. Hoewel die vluchten niet meer dan 1,5 uur duren, blijft de bemanning vaak overnachten om pas een dag later terug te keren naar Schiphol.
Quarantaine
,,Ook wij kunnen het virus in grote getalen meebrengen”, zegt de purser die anoniem wil blijven. ,,Ook besmettingen onder bemanning vinden zo nu en dan (te vaak) plaats, maar door trage communicatie en de uitzondering op quarantaineverplichting bij terugkomst in Nederland is het risico om anderen in de tussentijd te besmetten heel groot”, waarschuwt hij.
Het KLM-personeelslid zegt het al vaker meegemaakt te hebben dat hij via de GGD dan wel KLM Health Services achteraf een melding kreeg dat er een iemand aan boord zat die besmet was met corona. Of het daarbij om de Britse variant ging, weet hij niet.
Ook bij FNV Cabine neemt ondertussen het aantal meldingen van bezorgde crewleden snel toe. Volgens FNV-bestuurder Birte Nelen vinden er tussen de bonden en KLM gesprekken plaats over onder andere de service aan boord van de toestellen van en naar het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de eerste lockdown was die service tot een minimum beperkt, maar nu lopen stewards en stewardessen nog gewoon door de cabine om hapjes en drankjes aan te bieden.
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kapiteins houden in de Rotterdamse haven soms stil dat zij zieken aan boord hebben
Schepen die Rotterdam aandoen, verzwijgen soms dat zij zieken aan boord hebben. Het afgelopen jaar is in een vijftal gevallen geconstateerd dat de kapitein meldde dat iedereen gezond is, maar bij controle bleek dat dit niet waar was. Vanwege de coronacrisis zijn de richtlijnen aangescherpt. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
Waarde landbouwexport ondanks corona naar recordhoogte
De totale waarde van de Nederlandse landbouwexport is in 2020 naar een recordhoogte gegroeid, ondanks de coronacrisis. De groei is te danken aan een stijging van de prijzen en de wederuitvoer, qua volume werd wat minder geëxporteerd. Dat melden Wageningen Economic Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
Rebel Wilson: Ik werd ontvoerd en onder schot gehouden in Mozambique
Rebel Wilson heeft ooit eens heel wat angstige uurtjes beleefd tijdens een reis door Afrika. De Australische actrice werd toen ze door het platteland van Mozambique trok ontvoerd en werd daarbij onder schot gehouden, vertelt ze in het Sky One-programma Straight Talking. -
PREMIUMcolumn
De vrouw des huizes betaalt de rekening voor de scholensluiting
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren.
-
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Peiling: Wel consequenties, maar kabinet kan blijven zitten na toeslagenrapport
Hoewel een kabinetsval vanwege het toeslagenrapport met de dag waarschijnlijker wordt, vindt een overgrote meerderheid van de Nederlanders dat de regeringsploeg kan blijven zitten. Slechts 8 procent zegt in een peiling van onderzoeksbureau I&O Research dat het gehele kabinet zou moeten aftreden. -
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen.