Grote zorgen om inflatie in Turkije, met dank aan Erdogan
Podcast Geld DichtbijDe Turkse bevolking maakt zich grote zorgen om de enorme inflatie in het land. Zelfs dagelijkse boodschappen worden haast onbetaalbaar door het onnavolgbare beleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat en meer onderwerpen komen aan bod in de nieuwste aflevering van Geld Dichtbij. In de podcast bespreken verslaggevers geldzaken en economische onderwerpen die je in je portemonnee voelt.
In deze podcast gaan economieverslaggevers Sanne Schelfaut en Peet Vogels samen met presentator Bram Verbrugge in op de zorgen van veel winkeliers nu de kans bestaat dat niet-essentiële winkels opnieuw de deuren moeten sluiten door de torenhoge coronacijfers. Brancheorganisatie INretail eist 100 procent financiële compensatie bij sluiting.
Ook komt de zorgelijke economische situatie in Turkije aan bod. De wisselkantoren in Istanboel draaien op volle toeren nadat de koers van de Turkse munt, de Lira, een vrije val heeft gemaakt vanwege het gebrek aan vertrouwen in de Turkse economie. De Turkse president houdt er een unieke ‘oplossing’ op na om de inflatie een halt toe te roepen.
Bezuinigingstips
Consumenten controleren steeds vaker de kassabonnen in supermarkten nu blijkt dat veel bonnetjes niet kloppen. Ook gaan klanten massaal op zoek naar voordeeltjes en delen zij hun tips met elkaar. ,,Met de stijgende prijzen zie je echt een tegenbeweging ontstaan. Je bent ook gek als je het niet doet’’, zegt expert Renée Lamboo die deze week te gast is. In deze podcast deelt PorteRenée, zoals Lamboo ook wel bekend is, haar tips.
En we spreken over die heerlijke tompoucen van de Hema. De bakkerijen zijn verkocht en de grote vraag is natuurlijk: blijft het recept ongewijzigd?
Luisteren dus! Naar de wekelijkse podcast Geld Dichtbij, waarin experts en verslaggevers alle hoofd-, rand-, en bijzaken bespreken op het gebied van geld en economie.
Liever luisteren via Spotify? Dat kan!
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Turkse lira daalt met 17 procent na ontslag topman centrale bank
De Turkse lira is maandag ruim 17 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar nadat president Recep Tayyip Erdogan zaterdag de baas van de centrale bank van het land had ontslagen. Dat besluit kwam enkele dagen nadat de centrale bank de beleidsrente met 2 procentpunt naar 19 procent verhoogde. Sahap Kavcioglu is inmiddels aangesteld als vervanger van de ontslagen Naci Agbal. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt. -
PREMIUMKoken & Eten
Bonnetje checken loont want supermarkten maken veel fouten: ‘Albert Heijn is slordig’
Consumenten controleren steeds vaker de supermarkten nu blijkt dat veel kassabonnetjes niet kloppen. Ook gaan klanten massaal op zoek naar voordeeltjes en delen zij hun tips met elkaar. ,,Met de stijgende prijzen zie je echt een tegenbeweging ontstaan. Je bent ook gek als je het niet doet.’’ -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUMOnder politici56
Boskalis is niet het enige bedrijf dat uit Nederland dreigt te vertrekken
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: goedbedoelde wetgeving kan onbedoelde gevolgen hebben. -
Met video
Ov-bedrijven: Staking treft zo'n 40 procent van de bussen en treinen, rest van de dienstregeling rijdt
De ov-bedrijven van Nederland schatten dat de eerste landelijke stakingsdag in het streekvervoer zo'n veertig procent van de treinen en bussen heeft platgelegd. Zestig procent van de dienstregeling kan worden uitgevoerd, stelt de Vereniging van Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). Vooral in het zuiden van het land wordt meer gestaakt.