Volledig scherm
Archieffoto © ROBIN UTRECHT

Grotere kans op korting pensioenen na 2020 door sombere kwartaalcijfers

Enkele grote Nederlandse pensioenfondsen waarschuwen voor dreigende pensioenkortingen in de komende jaren. Doordat hun financiële positie afgelopen kwartaal is verslechterd, is de kans op verlaging van de pensioenen van veel Nederlanders in 2020 of 2021 groter geworden. Metaalfonds PME vraagt het kabinet zelfs om een ‘adempauze’ en maatregelen om snijden in de uitkering aan ouderen te voorkomen.

De branche kreeg in de laatste maanden van 2018 flinke klappen als gevolg van de wereldwijd dalende beurskoersen. Daardoor werd eerder herstel de kop in gedrukt. Maar als hun zogeheten beleidsdekkingsgraad niet op tijd op het vereiste niveau van ruim 104 procent zit, moeten de fondsen de pensioenen verlagen. Het gaat om de graadmeter die aangeeft in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Vooral bij de metaalfondsen PME en PMT begint de situatie nijpend te worden omdat voor beide de deadline eind 2019 al verstrijkt en pensioenen er dus mogelijk volgend jaar al omlaag gaan. Hun beleidsdekkingsgraad zat eind december op respectievelijk ruim 101 en dik 102 procent.

Zorgfonds PFZW stond er met een score van ruim 101 procent ook niet goed voor, maar heeft net als ambtenarenfonds ABP in principe nog tot eind 2020 om orde op zaken te stellen. Bij ABP eindigde de graadmeter iets onder de 104 procent. Het grootste fonds van Nederland leek vorig jaar lang op weg om boven het vereiste niveau uit te komen, maar een zeer slecht vierde kwartaal gooide roet in het eten.

Extra zuur

Extra zuur volgens de sector is dat het Haagse pensioenoverleg tussen vakbonden, werkgevers en kabinet in november is geklapt. De fondsen hadden juist hoop dat een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel hen zou kunnen helpen.

PME-bestuurder Eric Uijen vindt het ‘onrechtvaardig’ dat hij straks ‘aan de vooravond van een nieuw stelsel’ misschien nog de pensioenen moet verlagen. ,,Wij vragen kabinet en sociale partners om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. En in de tussentijd in ieder geval te zorgen dat er geen verlagingen doorgevoerd hoeven te worden.’’

Van de grote fondsen staat alleen BpfBOUW er al een tijdje goed voor. Hier zit de graadmeter boven de 118 procent. Bij het fonds voor de bouwsector werd begin dit jaar voor het tweede jaar op rij een pensioenverhoging doorgevoerd.

Actiedag

De vakbonden FNV, CNV en VCP organiseren op maandag 18 maart een landelijke actiedag voor een beter pensioenakkoord. Ze willen op die manier hun eisen kracht bijzetten voor het bevriezen van de AOW-leeftijd, indexatie van de pensioenen en het verruimen van de pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen en flexwerkers.

Eind november liepen de onderhandelingen over pensioenen vast. De hoogte van de AOW-leeftijd was een van de grootste struikelblokken. ,,De onderhandelingen zijn niet voor niets vastgelopen. Zolang het kabinet niet over de brug komt met harde toezeggingen en structureel geld, zullen wij steeds harder actievoeren”, zegt onderhandelaar Tuur Elzinga van FNV.

De actiedag richt zich op verschillende sectoren en bedrijven in het hele land. Wat er precies gaat gebeuren is nog niet bekend. De mobilisatie komt de komende weken op gang, met honderden bijeenkomsten bij bedrijven en in vakbondshuizen, waaronder een landelijke actievoorbereidingsbijeenkomst in Utrecht van vakbonden FNV en VCP op zaterdag 2 februari.