Volledig scherm
© thinkstock

Hacker gaat ook mee op vakantie

Draadloos internetten op vakantie. Sommigen kunnen geen dag zonder. Lekker bij het zwembad berichten sturen, surfen en mailen op smartphone of tablet. Maar pas op: de hacker gluurt mee.

Werner Alsemgeest van de adviseurs van Deloitte tuurt geconcentreerd op zijn telefoon. Zijn vingers vliegen over het schermpje. Daarna laat hij triomfantelijk zien wat hij heeft gedaan: alle mobiele telefoons in de kamer hebben zich - zonder dat we er erg in hadden - aangemeld bij zijn wifi-netwerk.

Alles inzien
En nu kan hij van alles aflezen van die telefoons. 'Telefoons zoeken netwerken op. En dan strooien ze intussen met gegevens,' legt Alsemgeest uit. We zitten verbijsterd te kijken. Daar is te zien dat we net een nieuwssite hebben bezocht, daar is de datingsite die we hebben bekeken. En hé, staat daar nou onze eigen naam?

'Er kan nog veel meer,' zegt Alsemgeest. 'Ik zou ook whatsapp-berichten kunnen lezen. Als één van ons een wachtwoord intypt op een site, dan kan ik dat achterhalen. Dat zal ik nu niet doen omdat het niet mag, maar het kan wel.'

Vakantiegangers opgelet
Deze vergaderruimte van Deloitte in Den Haag is een testruimte. Alsemgeest en zijn collega Thomas Bosboom willen graag laten zien waarom vakantiegangers straks goed moeten opletten aan het zwembad.

'Het klinkt leuk, beetje surfen met een drankje erbij,' zegt Bosboom. 'Maar dit is precies wat hackers kunnen doen als jij even ergens inlogt op een onbeveiligde site. Ze kunnen wachtwoorden achterhalen.' De ethische hackers van Deloitte willen met de demonstratie laten zien wat slordig gebruik van telefoons en tablet op de camping kan aanrichten.

Schat aan informatie
Bosboom: 'Als mensen telkens dezelfde wachtwoorden gebruiken - en dat doen ze - dan kunnen hackers ook emailaccounts hacken. En als dat eenmaal lukt, dan heb je een schat aan informatie om iemand te ruïneren.' Wie na alle afluisterschandalen van de laatste tijd denkt dat alleen de Amerikanen kunnen meegluren, heeft het duidelijk mis. 'Je hoeft geen superexpert te zijn om dit te kunnen,' zegt Alsemgeest.

Apps
'Ik zou het zelfs kunnen,' zegt Dick Berlijn, voormalig commandant der strijdkrachten en nu adviseur cyberveiligheid bij Deloitte. 'Ik ben hier helemaal niet handig in, maar je kunt op internet kant-en-klare apps en programmaatjes kopen.'

Het internet moet en kan veiliger, zegt Berlijn. 'En daar moeten we allemaal ons best voor doen. Vergelijk het met het verkeer: 100 procent veilig kun je de snelweg niet maken, maar we kunnen er met z'n allen wel voor zorgen dat de weg zo veilig mogelijk wordt. We dragen de autogordel, autofabrikanten plaatsen airbags en met camera's langs de weg zorgt de overheid ervoor dat automobilisten een waarschuwing krijgen als er een ongeluk is gebeurd.'

Voor de vakantie hebben de hackers een gouden tip. 'Doe alleen op internet wat je met Jan en alleman zou kunnen delen. Dus bekijk wel een nieuwssite, maar kijk uit met het invoeren van wachtwoorden.'