Half miljoen bedrijven al zwaar in problemen door crisis
Bijna alle bedrijven in Nederland merken de coronacrisis aan den lijve. Een half miljoen ondernemingen zit zelfs nu al zwaar in de problemen. Bij de horeca is bijna driekwart van de bedrijven in moeilijkheden.
Dat blijkt uit een doorrekening van de financiële gezondheid van bedrijven door bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In totaal telt Graydon ruim drie miljoen bedrijven in Nederland, inclusief zzp’ers. Niet verrassend is de horeca de hardst getroffen sector. Daar zit 73 procent van de bedrijven in de problemen.
Andere sectoren die hard geraakt worden zijn transport en logistiek, cultuur en recreatie en overige dienstverlening. Daar vallen onder andere kappers en schoonheidsspecialisten onder. Toch gaat het niet alle bedrijven slecht, zo benadrukt Mandy Stevens, commercieel directeur van Graydon Nederland. ,,Twee op de vijf bedrijven merken weinig van de crisis.’’ De land- en tuinbouw of de overheid zijn sectoren die het minst last hebben van de crisis tot nu toe.
Ook binnen zwaar getroffen sectoren gaat het niet bij alle bedrijven even slecht. ,,Er zijn ook horecabedrijven die bezorgen of waar kan worden afgehaald. Daar kunnen de gevolgen meevallen’’, geeft Stevens als voorbeeld. Ook sommige hotels verhuren nog steeds kamers aan gasten.
Klap
De klap is het grootst voor bedrijven die er ook voor de crisis slecht voor stonden. Zij hadden al weinig of geen vet op de botten en dan gaat het snel mis als de inkomsten wegvallen en de kosten doorlopen. Ruim 300.000 bedrijven uit die categorie zitten al zwaar in de problemen.
Dat wil niet zeggen dat financieel gezonde bedrijven geen last hebben van de crisis. Van de bedrijven die in februari nog financieel gezond waren, hebben er inmiddels 208.000 ook serieuze moeilijkheden, heeft Graydon berekend.
ING meldde vandaag dat een vijfde van de economie nu stil ligt. Dat blijkt onder andere uit het aantal pintransacties van klanten in winkels. Die liggen nu 30 tot 35 procent lager dan voor de crisis. Alleen in supermarkten kopen consumenten op dit moment meer.
Investeringen
,,Niet alleen de detailhandel heeft last van de crisis’’, zegt ING-econoom Maurice van Sante. ,,Ook de bedrijfsinvesteringen lopen terug. Ondernemers bestellen bijvoorbeeld minder transportmiddelen. Ze willen eerst even aankijken hoe de situatie zich ontwikkeld.’’ Ook de bouw ziet het werk langzaam teruglopen. ,,En de exportindustrie merkt de crisis ook’’, aldus Van Sante.
ING verwacht dat de economie dit jaar met zes tot acht procent krimpt door de crisis. Daarbij wordt dan wel aangenomen dat de maatregelen in de loop van mei langzaamaan minder streng worden. ,,Eerst gaan de scholen open en daarna de horeca, zij het in een rustig tempo’’, zegt Van Sante. ,,Pas eind volgend jaar zijn we dan weer terug op het niveau van voor de crisis.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Op het laatste moment toch doorstart voor failliete medicijnfabriek InnoGenerics in Leiden
De failliete medicijnfabriek InnoGenerics in Leiden maakt toch een doorstart, meldt de curator. Een leverancier van grondstoffen voor medicijnen uit Ter Apel, Ofichem Groep, neemt het bedrijf in afgeslankte vorm over. Dat gebeurt twee dagen nadat de productie werd stilgelegd. Het is de bedoeling dat alle medicijnen waar klanten om vragen weer geproduceerd worden. -
Streep door Nederlandse ‘zonneauto’: ‘Onvoldoende animo voor auto die vooral uit mooie beloftes bestaat’
De allereerste Nederlandse zonneauto lijkt ineens ver weg, nu de fabrikant zelf de stekker eruit trekt. Vanwege financiële problemen moet Lightyear de productie en dus ook de verkoop van het eerste model staken. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
'Financiële ademruimte voor diegenen die het hard nodig hebben, maar prijzen in supermarkt blijven hoog’
De financiële situatie van veel huishoudens zal er dit jaar beter uitzien dan in 2022. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat de koopkracht van sommige huishoudens ziet toenemen met ruim 8 procent. Toch blijft ook dit jaar onzekerheid boven de markt hangen over onder meer inflatie en de energierekening. -
-
-
31
FNV doet aangifte tegen vijf gemeenten om omstreden screening uitkeringsgerechtigden
Vakbond FNV heeft vandaag bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangifte gedaan tegen vijf gemeenten. Het gaat om Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Lopik en Veenendaal. Zij maakten tot vorig jaar juni gebruik van een zogeheten fraudescorekaart bij de aanvraag van een uitkering door hun inwoners. Dit terwijl de rechter deze methode al in 2020 verbood. -
Oproep
Stellen gezocht voor een rubriek in weekendmagazine Mezza