Lege en dichte horecagelegenheden in het centrum van Den Haag.
Volledig scherm
Lege en dichte horecagelegenheden in het centrum van Den Haag. © ANP

Half miljoen bedrijven al zwaar in problemen door crisis

Bijna alle bedrijven in Nederland merken de coronacrisis aan den lijve. Een half miljoen ondernemingen zit zelfs nu al zwaar in de problemen. Bij de horeca is bijna driekwart van de bedrijven in moeilijkheden.

Dat blijkt uit een doorrekening van de financiële gezondheid van bedrijven door bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In totaal telt Graydon ruim drie miljoen bedrijven in Nederland, inclusief zzp’ers. Niet verrassend is de horeca de hardst getroffen sector. Daar zit 73 procent van de bedrijven in de problemen.

Andere sectoren die hard geraakt worden zijn transport en logistiek, cultuur en recreatie en overige dienstverlening. Daar vallen onder andere kappers en schoonheidsspecialisten onder. Toch gaat het niet alle bedrijven slecht, zo benadrukt Mandy Stevens, commercieel directeur van Graydon Nederland. ,,Twee op de vijf bedrijven merken weinig van de crisis.’’ De land- en tuinbouw of de overheid zijn sectoren die het minst last hebben van de crisis tot nu toe.

Ook binnen zwaar getroffen sectoren gaat het niet bij alle bedrijven even slecht. ,,Er zijn ook horecabedrijven die bezorgen of waar kan worden afgehaald. Daar kunnen de gevolgen meevallen’’, geeft Stevens als voorbeeld. Ook sommige hotels verhuren nog steeds kamers aan gasten.

Klap

De klap is het grootst voor bedrijven die er ook voor de crisis slecht voor stonden. Zij hadden al weinig of geen vet op de botten en dan gaat het snel mis als de inkomsten wegvallen en de kosten doorlopen. Ruim 300.000 bedrijven uit die categorie zitten al zwaar in de problemen.

Dat wil niet zeggen dat financieel gezonde bedrijven geen last hebben van de crisis. Van de bedrijven die in februari nog financieel gezond waren, hebben er inmiddels 208.000 ook serieuze moeilijkheden, heeft Graydon berekend.

ING meldde vandaag dat een vijfde van de economie nu stil ligt. Dat blijkt onder andere uit het aantal pintransacties van klanten in winkels. Die liggen nu 30 tot 35 procent lager dan voor de crisis. Alleen in supermarkten kopen consumenten op dit moment meer.

Investeringen

,,Niet alleen de detailhandel heeft last van de crisis’’, zegt ING-econoom Maurice van Sante. ,,Ook de bedrijfsinvesteringen lopen terug. Ondernemers bestellen bijvoorbeeld minder transportmiddelen. Ze willen eerst even aankijken hoe de situatie zich ontwikkeld.’’ Ook de bouw ziet het werk langzaam teruglopen. ,,En de exportindustrie merkt de crisis ook’’, aldus Van Sante.

ING verwacht dat de economie dit jaar met zes tot acht procent krimpt door de crisis. Daarbij wordt dan wel aangenomen dat de maatregelen in de loop van mei langzaamaan minder streng worden. ,,Eerst gaan de scholen open en daarna de horeca, zij het in een rustig tempo’’, zegt Van Sante. ,,Pas eind volgend jaar zijn we dan weer terug op het niveau van voor de crisis.’’