Heineken daalt op positief Damrak
blik op de beursDe aandelenbeurs in Amsterdam toonde maandag wat herstel. Ook de andere Europese beursgraadmeters veerden op na de zware verliezen van afgelopen week. Op het Damrak verwerkten beleggers onder meer het jaarbericht van brouwer Heineken en berichten rondom de chemietak van AkzoNobel. Ook biotechnoloog Galapagos stond in de schijnwerpers.
Delen per e-mail
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent in de plus op 523,55 punten. De MidKap dikte 1,3 procent aan tot 800,70 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 1,6 procent bij.
Heineken was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van meer dan 3 procent. De bierbrouwer boekte vorig jaar meer winst dan analisten hadden verwachten. Wel stelden de vooruitzichten volgens de marktkenners wat teleur. De brouwer verwacht onder meer dat de operationele marge dit jaar minder sterk zal toenemen dan afgelopen jaar.
Galapagos
Informatieleverancier RELX zakte 0,5 procent na een adviesverlaging door Barclays. Galapagos behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 2,1 procent. Het biotechnologiebedrijf werkt aan een beschermingsconstructie om te voorkomen dat het wordt overgenomen.
Philips profiteerde van een adviesverhoging door Berenberg en klom 2,7 procent. Het zorgtechnologiebedrijf liet tevens weten in de tweede helft van dit jaar te stoppen met de productie van medische scanners in het Amerikaanse Cleveland.
AkzoNobel steeg 1,3 procent. Pensioenbeheerder PGGM heeft volgens zakenkrant Financial Times de handen ineengeslagen met de Amerikaanse investeerder Apollo voor een bod op de chemietak van AkzoNobel. Het verfconcern is bezig zijn chemiedivisie af te splitsen. De opbrengst wordt geschat op zo'n 10 miljard euro.
In de MidKap waren geen dalers te bekennen. Chipbedrijf Besi voerde de stijgers aan met een plus van 2,9 procent. Bouwer BAM volgde met een winst van ruim 2 procent. Flow Traders won 1,1 procent. De beursintermediair kreeg er vrijdag al bijna 22 procent bij na een positief handelsbericht.
Euro
De euro was 1,2284 dollar waard, tegen 1,2233 dollar op vrijdag. Ook de olieprijzen toonden wat herstel na zes verliesdagen op rij. Een vat Amerikaanse ruwe olie klom 1,3 procent in prijs tot 59,99 dollar. Brentolie steeg 1,1 procent en kostte 63,49 dollar per vat.
Verder in het nieuws
-
Planbureau slaat terug na blunder energierekening: verkeerde cijfers geen probleem
Dat er bij de doorrekening van de klimaatplannen is uitgegaan van achterhaalde cijfers, is geen probleem. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een verklaring op de website. Volgens de rekenmeesters maken de foute gegevens op de lange termijn tot 2030 nauwelijks verschil. Er wordt dan ook vastgehouden aan de oude energiecijfers voor de ramingen, zodat er geen 'verwarring en onrust’ ontstaat. -
Hogere energienota en tegenvallend loonstrookje nekken consumentenvertrouwen
Voor in het eerst in vier jaar tijd zijn consumenten negatief over hun eigen huishoudboekje en het economisch klimaat. De fors hogere energierekening en de btw-verhoging hakken er hard in. -
Zwitserse bank UBS krijgt boete van 3,7 miljard euro in Franse witwaszaak
Een Franse rechtbank heeft de Zwitserse bank UBS voor 3,7 miljard euro beboet voor betrokkenheid bij het witwassen van geld. Ook moet het financiële concern 800 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan de Franse staat. -
PREMIUM
Schone biobrandstof is een fabel
Benzine en diesel die wordt aangelengd met palm-, soja- of koolzaadolie heette schoner te zijn dan 'gewone' benzines. Dit is een fabel, zeggen milieudeskundigen. Op termijn wil ook de EU weer af van het bijmengen van biobrandstoffen. Toch geeft de industrie zich niet zomaar gewonnen. -
Stroom en gas bij ons veel duurder dan in buurlanden
De stroom- en gasprijzen liggen in Nederland ver boven het Europese gemiddelde. Voor stroom betalen we 28 procent meer dan de gemiddelde Europeaan, voor gas 19,7 procent meer. Dat blijkt uit een analyse van Energievergelijk.nl op basis van cijfers uit de Household Energy Price Index in 32 Europese landen.
-
video Topman Air France-KLM: Positie van KLM staat absoluut niet ter discussie
Air France moet meer winst maken, met KLM gaat het goed. Dat was in het kort de weinig verrassende boodschap die Ben Smith, de nieuwe topman van luchtvaartcombinatie Air France-KLM, uitsprak bij de presentatie van de jaarcijfers. Smith en Pieter Elbers deden hun best om het gesteggel van de afgelopen weken vooral niet te benoemen. -
Oproep Stellen gezocht voor de rubriek Geld&Geluk in ons magazine
-
Koolmees onderzoekt nieuwe UWV-rel
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gaat onderzoeken of het klopt dat honderden arbeidsongeschikten een levenslange uitkering toegewezen hebben gekregen zonder dat er een arts aan te pas kwam. Maar als blijkt dat verpleegkundigen op grote schaal vooraf ondertekende formulieren hebben ingevuld, dan is dat ‘niet zorgvuldig’.