Volledig scherm
Een halogeen-lamp, een spaarlamp en een ledlamp. © ANP

Helft winkels weigert gebruikte spaarlamp

Minder dan de helft van de warenhuizen neemt oude lampen aan voor recycling bij aankoop van een nieuwe lamp, terwijl ze wel verplicht zijn dat te doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec. Woonwinkels, elektronicazaken en lampenwinkels brengen het er een stuk beter vanaf. Zij accepteren in veel gevallen wel de oude lampen.

Hoewel steeds meer winkelketens inzamelbakken hebben staan waar je altijd een lamp kunt inleveren, wordt bij een vijfde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp nog weggegooid of zelfs geweigerd.

In totaal testten 'mysteryshoppers' bij 620 winkels van 30 verschillende ketens of zij oude spaarlampen konden inleveren bij aankoop van een nieuwe lamp. Het onderzoek vindt voor het vierde jaar plaats.

Een aantal winkels steekt met kop en schouders boven de rest uit. Blokker nam in 100 procent van de gevallen de lamp aan. De supermarkten scoren redelijk (gemiddeld 78 procent), met als positieve uitschieters Dirk-supermarkten en de Dekamarkt.

Van de doe-het-zelfzaken kwamen Gamma en Formido als beste naar voren en bij de elektronicazaken voert Media Markt de lijst aan.

Spaarlampen mogen niet zomaar worden weggegooid, omdat er een kleine hoeveelheid kwik in zit. Het is sinds 2005 wettelijk verplicht om spaarlampen in te zamelen.

poll

Uitzendbureau schrapt termen hoog- en laagopgeleid, terecht?

  • Ja, deze termen zijn niet meer van deze tijd (56%)
  • Nee, we moeten niet zo moeilijk doen (44%)
25627 stemmen