Volledig scherm
Marcel Boekhoorn © AD/Pim Ras

Hema: miljardair Marcel Boekhoorn neemt ons over

updateOndernemer Marcel Boekhoorn neemt Hema over via een investeringsmaatschappij, zo laat het winkelbedrijf via een persbericht weten.

Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos Investments koopt de warenhuisketen van Lion Capital, dat al langer op zoek was naar een koper. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Hema laat weten dat het zich onder de vleugels van de nieuwe eigenaar de komende jaren volledig kan richten op investeren in de thuismarkt, online groei, internationale expansie en verbetering van de winstgevendheid. Ook zouden met franchisenemers van Hema nieuwe afspraken zijn gemaakt.

Loden last

Volledig scherm

Boekhoorn deed jaren geleden al eens een bod op HEMA. Dat werd destijds te laag gevonden, zo liet de ondernemer vandaag weten tijdens een persconferentie naar aanleiding van zijn aankoop van de onderneming. ,,Ik volg en bewonder de HEMA al jaren’', aldus Boekhoorn. Maar zijn aankoopplan mislukte en HEMA kwam destijds in handen van Lion Capital en werd opgezadeld met een enorme schuldenlast.

De schuldenlast is een direct gevolg van de destijds betaalde koopprijs, aldus Boekhoorn. Hij sprak van een loden last, die hij drastisch zal terugbrengen. Inmiddels is al 100 miljoen euro aan schuld van de balans gehaald en moet ook de resterende schuld omlaag. Dat is voor hem overigens geen einddoel. ,,HEMA moet de kans krijgen om te ontplooien en te groeien’', aldus Boekhoorn, die overigens geen vragen van de pers wilde beantwoorden.

Rasondernemer

Topman Tjeerd Jegen van HEMA is blij met ,,rasondernemer’' Boekhoorn, die volgens hem kiest voor een langetermijninvestering. ,,Met deze nieuwe eigenaar kunnen we onze groeiambities versneld uitvoeren’', stelt de winkeldirecteur. Het verlieslijdende HEMA zette de afgelopen tijd al sterk in op groei in het buitenland.

Zo werd in september het eerste filiaal buiten Europa geopend, in Abu Dhabi. Jegen droomde toen al hardop om van die voet aan de grond in het Midden-Oosten op termijn een springplank naar Azië te maken. Nu lijkt dat ook echt mogelijk te worden. ,,Het Verre Oosten ligt in het verschiet’', aldus Jegen nu.

In Nederland zou HEMA met meer dan 540 winkels voorlopig wel even aan de max zitten, zei de topman in september nog. Maar onder de hoede van Boekhoorn komt er volgens Jegen ook weer ruimte om te investeren in de thuismarkt. Het is in ieder geval de bedoeling dat alle winkels hier omgebouwd gaan worden.

Etalage 

De winkelketen staat al langere tijd in de etalage. Vorig jaar september kondigde topman Tjeerd Jegen aan de mogelijkheden voor verkoop te onderzoeken. Sinds die tijd zijn er diverse kopers in beeld geweest, zoals de Belgische investeerder Core Equity, het Britse Clayton Dubilier & Rice en een consortium van Gilde en Alpinvest. 

Afgelopen juni haakte de Belgische investeerder Core Equity Holdings nog af bij een overname van de winkelketen voor 1 miljard euro. Die overnamegesprekken liepen stuk op ‘oude’ afspraken met franchisenemers, naar wie een aanzienlijk deel van de winst uit onlineverkopen gaat. Met de deal die nu op tafel ligt, zouden alle rechtszaken van de baan zijn. ,,Alle lopende rechtszaken zijn inmiddels ingetrokken, evenals de opzegging van franchisecontracten", zo schrijft Hema in de persverklaring. 

Bij zijn aantreden drie jaar geleden kreeg topman Tjeerd Jegen nadrukkelijk de opdracht mee om de winkels te moderniseren, in het buitenland uit te breiden en de onlineverkopen te verkopen. Beetje bij beetje is daarmee het Nederlandse karakter losgelaten. De onderneming heeft inmiddels winkels in Frankrijk, Spanje en op de planning staat onder andere Dubai. 

Het bedrijf staat er desondanks nog niet bepaald florissant voor. Het draagt een schuld met zich mee van 750 miljoen euro. De afgelopen twee kwartalen draaide het slecht: afgelopen zomer noteerde het een zeldzame omzetdaling, al kwam dat naar eigen zeggen door de zomerhitte.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
© Shutterstock

Een van de rijkste mensen van Nederland
De Gelderse ondernemer Marcel Boekhoorn is een van de rijkste mensen van Nederland. Hij staat erom bekend om in te stappen in onbekende of onrendabele bedrijven, ze beter maken en vervolgens door te verkopen.

Zijn fortuin vergaarde hij met de verkoop van telecombedrijf Telfort, dat hij in 2004 voor 80 miljoen euro had gekocht. Sinds die verkoop is Boekhoorn vooral in het nieuws gekomen met zijn amoureuze veroveringen (even met Tatjana Simic en met de 26 jaar jongere zangeres Hind), en met enigszins curieuze investeringen.

Zo heeft hij vijftien jaar lang zijn energie gestoken in het naar Nederland halen van twee panda’s. Met succes. Sinds vorig jaar zitten ze in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Een ander succes heeft hij weten te boeken met de keten Bakker Bart. Niet alles wat hij aanraakt, verandert in goud. Minder succesvol waren projecten als de gratis krant De Pers. 

Nederlandse handen

De vakbonden reageren opgelucht dat er een koper is gevonden. CNV zegt blij te zijn dat het in Nederlandse handen komt en dat dit geen invloed gaat hebben op de werkgelegenheid. ,,We zullen Boekhoorn op zijn daden moeten beoordelen maar op het eerste gezicht denk ik dat we heel tevreden kunnen zijn", reageert CNV Vakmensen-bestuurder Martijn den Heijer. 

FNV zegt zo snel mogelijk met de nieuwe eigenaar om tafel te gaan en te horen wat zijn toekomstplannen voor Hema zijn. ,,We horen graag hoe hij Hema nog sterker wil maken en hoe de constructie wordt met de investeringsmaatschappij. Het is dan aan onze leden om hierover een standpunt in te nemen", aldus Nico Meijer, bestuurder FNV Handel.

Retaildeskundige Paul Moers denkt dat Boekhoorn een ‘verdomd goed plan’ moet hebben om Hema weer rendabel te maken. Wat hem betreft kampt de winkelketen met een aantal serieuze problemen: de ruzie met franchisers, (te) dure producten, een gebrek aan vernieuwing, te veel spreiding van winkels in het buitenland. ,,De retailwereld is genadelozer dan ooit. Om te overleven heeft het bedrijf nieuw elan nodig.”

De ondernemers achter de meer dan 250 zelfstandige Hema-winkels, verenigd in de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB Hema) hebben er in elk geval wel vertrouwen. Ze spreken van 'geweldig nieuws voor alle betrokkenen.  ,,Marcel Boekhoorn is een echte Nederlandse ondernemer. Dat spreekt ons enorm aan en het past ook perfect bij dit Nederlandse bedrijf. Marcel erkent de cruciale rol van de franchisenemers als één van de pijlers onder het Hema merk. Dat geeft ons het volste vertrouwen dat we met Hema een geweldige toekomst tegemoet gaan!” aldus voorzitter Paul Loeff.