Volledig scherm
De Chinese smartphonefabrikant ZOPO start gerechtelijke stappen tegen HEMA omdat de smartphones die de winkelketen sinds deze week verkoopt, kopieën of imitaties zouden zijn van ZOPO's eigen toestellen. © belga

HEMA ontkent imiteren Chinese smartphone: 'Klinkklare onzin'

De bewering dat de nieuwe smartphones van HEMA imitaties zouden zijn van toestellen van de Chinese smartphonefabrikant ZOPO, is volgens de winkelketen 'klinkklare onzin'. HEMA overweegt juridische stappen tegen ZOPO Benelux, dat het bericht vandaag de wereld in hielp.

Volledig scherm
Smartphones van het Chinese merk ZOPO. © ZOPO

'De smartphones van HEMA zijn speciaal voor HEMA ontworpen en geproduceerd', stelt de winkelketen in een verklaring. 'HEMA heeft van de producent exclusieve rechten gekregen op de H3- en H5 telefoons om deze onder eigen merk te verkopen.'

De Nederlandse importeur van ZOPO-smartphones, ZOPO Benelux, beweert dat de toestellen van HEMA uit de fabriek van ZOPO afkomstig zijn en niet afwijken van de eigen ZOPO-modellen. En dat mag volgens de importeur niet, omdat hij hier de exclusieve verkooprechten voor de toestellen van het merk zou bezitten.

Sprake van misverstand

Het zou niet de eerste keer zijn dat er problemen ontstaan met merkenrecht bij import van producten uit China, legt een woordvoerder van ZOPO Benelux uit. Hij vermoedt dat er sprake is van een misverstand. Volgens hem heeft HEMA waarschijnlijk een deal gesloten met een afdeling van de smartphonefabrikant die niet op de hoogte was van het contract tussen ZOPO en ZOPO Benelux.

De importeur heeft hierover woensdag een gesprek met een hooggeplaatste directeur van ZOPO. Die komt daarvoor speciaal uit China overgevlogen.

HEMA verkoopt sinds maandag smartphones en tablets onder zijn eigen label. HEMA heeft de naam van de leverancier van de toestellen niet naar buiten gebracht.