Volledig scherm
© ANP

HEMA-topman: Nederland heeft een overschot aan winkelruimte

Nederland is overbewinkeld, omdat er voor de crisis steeds meer panden bij werden gebouwd. In combinatie met de afnemende bevolkingsdichtheid leidde dat tot een overschot aan vierkante meters winkelruimte. Dat stelt Ronald van Zetten, topman van winkelketen HEMA, zaterdag in een interview in het AD.

Hij ergert zich eraan dat er nog steeds grote retailparken bijkomen, zoals Doemere in Almere Poort. 'Dat is een slecht idee zo buiten de stad vanwege de leegstand in het centrum. Bovendien is niet in elke wijk een winkelcentrum nodig; het is al moeilijk genoeg zonder die concurrentie."

Van Zetten wijst er op dat klanten tegenwoordig vaak alleen iets kopen als het 'bespottelijk goedkoop' is. Hij heeft wel de indruk dat het absolute dieptepunt van de crisis voorbij is. 'De economie komt op gang en mensen geven weer iets meer uit. Het is nu een kwestie van stabiliteit. Als het consumentenvertrouwen toeneemt, merken we dat meteen aan de verkoop, maar het is niet gemakkelijk.'

Afgelopen jaar was 'een uitzonderlijk moeilijk jaar voor de detailhandel', maar volgens de HEMA-topman had zijn eigen keten hier 'vanwege de omvang van het bedrijf' wel minder last van. HEMA heeft meer dan 600 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. HEMA maakte deze week bekend dat het binnenkort eveneens winkels gaat openen in Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland wil de keten nog steeds uitbreiden, onder meer op het gebied van beautywinkels.