Volledig scherm
© HEMA

Hema zet bakkerijen te koop

UpdateHema is op zoek naar een koper voor zijn bakkerijen. Geruchten daarover zongen rond sinds Hema in het najaar werd overgenomen door zakenman Marcel Boekhoorn. Hema-topman Tjeerd Jegen bevestigt dat het ‘onderzoeken van de strategische opties’ voor de bakkerijen onderdeel is van zijn nieuwe plannen.

In de zeven Nederlandse bakkerijen worden onder meer de beroemde tompouces voor Hema gemaakt. Het winkelbedrijf hoopt voor de zomer een koper te hebben gevonden. Die neemt dan ook het contract met Hema voor de levering van gebak over.

De topman zegt met meerdere partijen in gesprek te zijn, waaronder investeerders en zeker één groot Europees bakkerijconcern. Bij de bakkerijen, in onder andere Almere, Helmond en Dordrecht, werken ruim 250 medewerkers. Die gaan volgens hem gewoon over naar de nieuwe eigenaar. Aan het receptuur van de tompouce of ander gebak zal niets worden veranderd. ,,De klanten zullen er niets van merken. De nieuwe eigenaar blijft exclusief de tompouces en andere dagverse producten leveren’’, meldt het bedrijf. 

Schulden 

De opbrengsten van de verkoop worden gebruikt om de schulden naar beneden te brengen. De rente op de schulden kost het bedrijf jaarlijks 55 miljoen euro. Hema sloot 2018 af met een fors verlies van bijna een kwart miljard euro. Het bedrijf schreef eenmalig 226,3 miljoen euro af op ‘goodwill’, de waardebeleving van het merk. Operationeel gaat het Hema volgens Jegen voor de wind.

Hema zegt verder minder dan gepland te investeren in buitenlandse expansie. In plaats daarvan wordt over de grens ingezet op samenwerkingen met internationale franchisers. Het bedrijf gaat daar verder als Hema Amsterdam. Ook wordt gekeken naar de introductie van Hema in een derde continent.

Flagshipstores

In Nederland komen er drie nieuwe ‘flagshipstores’ met allerlei vernieuwingen, zoals een dienst om rompertjes te laten bedrukken. Hema gaat ook voor het eerst in zijn bestaan producten aanbieden via partners. Dat zouden grote partijen als Bol.com en Wehkamp kunnen zijn, maar namen zijn nog niet bekendgemaakt.

De omzet groeide vorig jaar met 2,8 procent tot een recordniveau van bijna 1,3 miljard euro, ondanks moeilijke omstandigheden zoals ongunstig winkelweer en problemen met it-systemen. In het laatste kwartaal steeg de omzet zelfs 8,5 procent. Als de eenmalige afschrijving buiten beschouwing wordt gelaten dan verbeterde het resultaat met 24,3 miljoen euro tot een verlies van 6,6 miljoen euro.

Hema opende vorig jaar 21 internationale winkels, waarvan negen winkels in Duitsland, vier in Frankrijk, drie in het Verenigd Koninkrijk, twee in Oostenrijk en een in Spanje. Daarnaast opende Hema samen met de franchisepartner Apparel Group een winkel in Abu Dhabi en een in Qatar. In Duitsland werd de grootste omzetgroei geboekt (plus 48 procent) en in Frankrijk nam de netto omzet toe met 11 procent.