Volledig scherm
Henk Krol. © ANP

Henk Krol goochelt met CBS-cijfers

Henk Krol, lijsttrekker van ouderenpartij 50PLUS, is er heilig van overtuigd dat gepensioneerden de échte slachtoffers van de crisis zijn. Volgens Krol 'stagneert de koopkracht van de pensionado's al jaren', terwijl werkenden er de afgelopen jaren dik op vooruit zijn gegaan. Uit cijfers van het CBS, blijkt dat Krol goochelt met cijfers.

Volledig scherm
Foto ANP

Afgelopen zondag kreeg de lijsttrekker van 50PLUS in tv-programma Buitenhof weer alle gelegenheid om zijn stokpaardje te berijden, namelijk dat het de hoogste tijd wordt voor een substantiële verhoging van de pensioenen. Centraal in zijn betoog stonden cijfers van onverdachte herkomst: het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens Krol berekende het CBS dat de koopkracht van werkenden tussen 2000 en 2015 met 30 procent zou zijn gestegen, terwijl de koopkracht van gepensioneerden in die tijd gelijk bleef. Als dat geen sluitend bewijs voor zijn stelling was dat 'de ouderen worden gepakt' wist Henk Krol het ook niet meer.

Krol vergelijkt appels met peren. ,,Dat ouderen minder in koopkracht vooruitgaan dan werkenden is volstrekt logisch'', zegt CBS-directeur Peter Hein van Mulligen. ,,Als je gaat werken zie je je loon jaar op jaar stijgen. Dus neemt je koopkracht toe. Als je met pensioen gaat, ga je er in inkomsten op achteruit, dus daalt je koopkracht. En je pensioen groeit ook niet meer, dus stijgt je koopkracht ook niet in de jaren na je pensionering. Dat effect is van alle tijden en zegt dus niets over de positie van de huidige gepensioneerden.''

Rijker dan ooit

De koopkrachtplaatjes van het CBS zijn bepaald geen indicatie dat de gepensioneerden het slecht treffen. Het tegendeel lijkt eerder het geval.

,,Als je naar het gemiddelde inkomen kijkt van gepensioneerden en werkenden zie je een gunstige ontwikkeling voor de ouderen. Hun gemiddeld inkomen is iets meer gestegen dan dat van werkenden. Gepensioneerden zitten nu op gemiddeld 90 procent van het besteedbaar inkomen van werkenden. Je kunt zeggen dat de huidige generatie gepensioneerden rijker is dan ooit'', zegt Van Mulligen.

De crisis is vooral afgewenteld op de werkenden: die vingen de grootste koopkrachtklappen op. Wie bijvoorbeeld zijn baan verliest, ziet zijn inkomen zomaar 30 procent teruglopen. Gepensioneerden misten hooguit hun jaarlijkse indexatie, de jaarlijkse aanpassing van het pensioen voor inflatie. Maar de inflatie was de afgelopen jaren erg laag, dus de gevolgen voor de koopkracht vielen reuze mee.

Quote

Je kunt zeggen dat de huidige generatie gepensio­neer­den rijker is dan ooit.

Rekenrente

Een minstens zo omstreden kwestie is de manier waarop Krol de verhoging wil betalen. Als het aan de 50PLUS-voorman ligt, wordt de rekenrente voor de pensioenfondsen verhoogd.

De Nederlandsche Bank, de toezichthouder op de pensioenfondsen, wil hier niets van weten. DNB houdt bewust vast aan de lage rekenrente. Door met die (lage) rente te rekenen belooft het pensioenfonds nooit meer dan het zeker waar kan maken.

Dat is belangrijk voor de werkenden. Als het pensioenfonds met een hogere rekenrente rekent, geeft het meer geld aan de gepensioneerden. Mochten de werkelijke rendementen later toch tegenvallen dan kunnen de fondsen het te veel uitgekeerde nooit meer terughalen. De werkenden draaien dan op voor dat tekort.

Door met zekere rendementen te werken wordt voorkomen dat het pensioengeld van de jongeren naar de ouderen gaat. Die zekerheid is voor De Nederlandsche Bank de reden om vast te houden aan de lage rekenrente.